2020-04-26 42 瀏覽
今日行開南豐紗廠,呢個地方真係好友文青氣息,啲人放假都會嚟睇吓依度嘅文創店,每間舖頭都有好多唔同嘅特色。南豐紗廠有個露天公園,可以俾人放狗,有啲位可以俾人坐,吸吓新鮮空氣。公園對出有一間餐廳,係美式快餐店,原來就係之前係全亞洲最佳漢堡店榜上有名嘅Honbo,因此慕名而試。入去同美式快餐店一樣,係門口點餐,比埋錢,佢會送餐比你。自己可以揾bar枱位或座椅坐。餐廳裝修行美式風格,顏色光鮮,令人睇落好精神。餐牌非常簡單,有十款左右既漢堡,可以加set送飲品+薯條等等既小食。店員都好有禮,且好老實,前面有個叔叔想burger就咁加飲品,就建議佢加Set平啲,如果唔係落下面7仔買仲平,哈哈。我地叫左一個Classic Burger+SetA,同Honbo+ SetA。首先黎左飲品先,佢有可樂同sparkling water簡,背後係對住出面公園個景,其實真係好舒服。唔小放狗人士都帶埋狗仔入黎鋪頭添。等左一陣終於黎左野食。小食份量極多,極度建議+Set。薯條熱得黎唔會好油,要用好高油温炸先做到,值得一讚。另外薯波類似細粒既薯餅,都外脆內軟,表面無乜油,食落較乾身唔錯。可以加蜜糖芥末/茄汁點黎食。C

等左一陣終於黎左野食。小食份量極多,極度建議+Set。

薯條熱得黎唔會好油,要用好高油温炸先做到,值得一讚。

Classic burger:入面塊牛肉好大塊,但略為乾身,全靠佢既House Sauce令到佢個飽變番Juicy,配埋蔬菜,整體黎講都幾好食

Honbo:變左有兩塊細牛,同多左芝士,感覺會多啲汁,感覺豐富點,好食過classic burger,果然係招牌菜。

食完再飲番罐zero/氣泡水,慢慢食埋啲小食,望住室外環境都幾chill,唔怪得唔小人都帶出去公園食!

總結,honbo啲漢堡同小食都不錯,我自己比較鍾意食honbo同佢薯波。有機會到南豐紗廠經過,都係個唔錯選擇。