2022-10-13
✿文華米芝連一星扒房✿今年生日被男朋友帶我去食文華東方酒店最出名嘅威靈頓牛扒❤️😳呢個係我第一次食亦都被到好多味蕾驚喜我嘅一餐首先服務同環境都一流,氣氛都唔錯,好安靜,燈光昏暗,仲有點真嘅蠟燭,可以話係一餐燭光晚餐咁🙈我地揀咗3courses set, 即可以任揀三樣菜式,自由配搭我地前菜揀咗三樣,分別係龍蝦湯,牛舌同魚子醬🥹樣樣都勁好食,果然係米芝連一星🤩我地另外仲叫咗法國生蠔,每個都好creamy加飽滿多汁,好新鮮,價錢仲要都幾抵🫣主菜當然唔少得最出名嘅威靈頓牛扒,真係好回味,牛肉肉質超淋,一啲都唔韌,無筋,中間包咗巴馬火腿醬,出邊個酥皮好出色,係keep到好脆又香濃牛油味,配上黑松露汁,所以嘢都好match🤯🤤 無試過真係要去試下🤫之後我地食完其實已經好飽,仲叫咗一個西柚味疏乎厘(季節限定),疏乎厘好好食,超疏乎,不過個西柚汁有啲偏酸,有啲後悔無叫到朱古力味😂不過因為我生日,餐廳之後仲送咗個朱古力撻被我🙈好貼心 仲祝我生日快樂🎂—————————享用食品總結:送嘅小前菜🥔-食落似係泡沫質地嘅薯仔蓉,果然係夠曬創新🥹開發味蕾新境界前菜-龍蝦湯🦞呢個係飲過最好飲嘅龍蝦湯,超濃郁,每一啖
呢個係我第一次食亦都被到好多味蕾驚喜我嘅一餐
享用食品總結:
送嘅小前菜🥔
-食落似係泡沫質地嘅薯仔蓉,果然係夠曬創新🥹開發味蕾新境界
前菜
-龍蝦湯🦞
呢個係飲過最好飲嘅龍蝦湯,超濃郁,每一啖都食得到龍蝦鮮味,仲有真嘅龍蝦肉喺入邊❤️配上忌廉,超滿足
-魚子醬🥦
鮮魚子配上薯蓉,鮮味,薯蓉配上西蘭花,增加咗唔同口感,食完一啖會想再食
-慢煮牛舌🥩
呢個份量驚人,唔講以為係主食,成塊牛扒咁大😨,食完已經小小飽,呢個牛舌偏咸,所以廚師下面都配咗用唔同雜莓莓整成嘅醬汁,酸酸地,中和返個咸味,幾特別
主菜
-威靈頓牛扒🥩
牛扒肉質超軟棉,味道肉汁剛好,配上香濃鬆脆嘅酥皮,perfect❤️🤩
評分:
1800-2300
🐱#為食貓_中環
🐱#為食貓_西餐
—————————
#為食貓#中環美食#香港美食#美食攝影#finedini ng#hkfood#hkfoodie#hkfoodies#hkgirls#talkfood#foodphotographer#photographer#hkfoodblogger#foodographer