2017-06-25
位於旺角女人街,一間唔起眼嘅鋪頭,但每次經過都會比店內鐵板燒嘅香味迷一迷。長長嘅吧枱,倆位大廚功架十足地為人客炮製美食,一時仲會向鐵板灑酒玩玩噴火,製造氣氛可惜我影唔到,你們自己去感受吓坐底後侍應就會為人客準備menu同醬油,白色呢個蒜蓉油,香得黎唔咸,我幾like今晚點咗倆份二人燒大蝦餐,包括有蜆湯,蟹柳沙律新鮮刺身,三文魚相當厚切,而且魚脂豐富開始進入鐵板燒冬菇翠玉瓜可選三文魚/龍利柳,四人通過前者絶無後悔,煎到岩岩熟,吱上檸檬汁更能帶出魚香同表面香草,胡椒少許調味,毫不欺客嘩,大虎蝦好好好好味,蝦肉新鮮彈牙鮮味十足由奇蝦頭,大廚已將殼打開,去除頭內多餘嘅什物,但頭內仲留下部份蝦肉,同豐富蝦膏朋友大叫"無得輸"同事會先問牛肉要幾成熟,我們揀咗7成,配合煎香咗嘅蒜片,入口即溶,牛肉香又留在口裹炒飯烏冬,由於點咗倆份餐,所以飯同烏冬就各選一份可以試晒倆樣鐵板炒野菜,原本睇其他食評話份量多,差啲食唔晒要打包,自己唔太相信,但到自己落場,真係好飽,仲有餐飲同甜品,好掋食。而且速度控制得好好鐵板炒野菜
今晚點咗倆份二人燒大蝦餐,包括有蜆湯,蟹柳沙律
新鮮刺身,三文魚相當厚切,而且魚脂豐富
開始進入鐵板燒冬菇翠玉瓜
嘩,大虎蝦好好好好味,蝦肉新鮮彈牙鮮味十足
炒飯
烏冬,由於點咗倆份餐,所以飯同烏冬就各選一份可以試晒倆樣
鐵板炒野菜