2018-08-22 274 瀏覽
今日去左中環食飯,剛剛在中環開完會,正好到午飯時間就去食個飯。最近工作得比較攰,就想搵一個環境比較好既是餐廳,馬上想起了amici!餐廳環境好優美寧靜,裝修充滿格調,另有好多幅圖畫擺設!午餐餐牌選擇好多,我就比較鍾情於意粉。前菜先點上一個煙三文魚凱撒沙律,醬汁酸甜非常開胃,煙三文魚咸香得宜!沙律菜爽脆清甜,加上煙肉碎和麵包粒,的確是驚喜的沙律!主菜點上slow-cooked iberico pork rack 慢煮西班牙黑毛豬鞍,豬鞍扒煎得咸香得宜,入口肉質極是鬆化鬆軟,肉汁非常豐富,慢煮的確令人非常驚喜滿意,嫩滑無比的豬鞍扒,配上蔬菜和香脆粟米蓉,入口非常香口,不失清甜。最後我點上一杯熱mocha,咖啡味濃入口非常幼滑,美美的拉花,我可以坐上半天非常舒適。