2018-03-15 281 瀏覽
呢排天氣時冷時熱,襯呢個禮拜六秋高氣爽,涼涼地 就拉埋另一半出元朗行下,感受一下郊外既氣息。呢間千賀水產有別於一般放題日式餐廳,另提供燒烤放題,實行冰與火之攻勢,總有一邊岩你。當日我地係食中午放題,但座位都頗為滿坐,每枱都一邊燒烤,一邊食刺身,熱鬧非常。我地一坐低,侍應會告知會先附上一份海鮮拼盤,所以我地可以唔洗點海鮮燒烤住,可以轉攻刺身、壽司。點完一輪紙後,當然出去睇下有咩飲品,竟然有somersby果酒任飲,當然二話不說拎罐飲飲。海鮮拼盤送到,有海蝦、鮑魚、蠔、扇貝等,各種海鮮類各有一款。另外我地發現係放題紙上有列明每款海鮮燒烤時間同煮法,十分細心,值得一讚。邊燒烤之餘,當然試下佢既刺身,三文魚、甜蝦、帶子等皆點一偏,好難得既係每一款刺身都好新鮮,三文魚肥厚帶點油脂香,甜蝦、帶子鮮甜而又清爽。質素之高 令我地一點再點。壽司亦都係水準之上,等別係蒲燒鰻魚壽司同左口魚壽司,每次放必點壽司。厚薄適中既鰻魚塊,塗上一層鰻魚汁,整口壽司放入口,任何一個愛鰻魚之人都會忍唔住口。左口魚則切得薄薄一片,入口慢慢溶為油脂,亦果可以再略略炙燒既話,相信味道會再上一層。另一邊廂,火爐上既海鮮已經慢慢烤熟

當日我地係食中午放題,但座位都頗為滿坐,每枱都一邊燒烤,一邊食刺身,熱鬧非常。我地一坐低,侍應會告知會先附上一份海鮮拼盤,所以我地可以唔洗點海鮮燒烤住,可以轉攻刺身壽司。點完一輪紙後,當然出去睇下有咩飲品,竟然有somersby果酒任飲,當然二話不說拎罐飲飲

另一邊廂,火爐上既海鮮已經慢慢烤熟。扇貝、貴妃蚌、蠔都大大份,再加上自己落手落腳燒,味道不其然更佳。值得留心既係要注意時間,如果燒得太耐就得不償失。

除此之外當然唔少得各種小食、炸物等。炸魷魚、炸雞軟骨,天婦羅送上時熱辣辣,好明顯地係新鮮炸好送上,香脆十足。

亦點左一窩海鮮粥,我地仲額外點左一小碗玉子,本來應該係烤熟黎食,但我地忽發奇想,加埋落窩粥到,令成件事更香更鮮

事因太飽,所以連甜品既胃口都填滿左,但眼見種類都唔少,有機會再食均補返。

好難得放題店做到文又得武又得,冰火雙全。下次再到元朗的話必會再次幫襯。