2021-10-01
今日去咗呢間係尖沙咀新開嘅居酒屋🏮 本身有見過佢另一間天后分店有唔少介紹 所以決定嚟新舖試試😋 佢係樓上舖 樓梯佈滿日本裝飾 等你準備好返鄉下🇯🇵 居酒屋主要以卡位設計 坐落舒服☺️五點刺身 $488呢款拼盤有五款刺身 分別係劍魚腩、油甘魚、帶子、蝦、三文魚🐟 擺碟上仲有乾冰 噴出仙氣劍魚腩相當肥美 見到佢係淺粉紅色😍 油脂感好重 所以我好鍾意食😙 油甘魚食落去都有佢嘅鮮味 相對上比較爽身😆 帶子大大隻 多肉又鮮甜😎 蝦 我幾欣賞佢嘅蝦 第一佢好大隻 第二味道鮮甜 佢嘅蝦肉都甜 又算彈牙 唔會好冧唔新鮮🤪 仲有好多蝦膏添🦐 三文魚係香港人最愛 三文魚都肥美 厚度適中😉蟹將軍薯仔沙律 $108叫蟹將軍🦀嘅原因係 佢用咗蟹肉同埋蟹子造成 仲用咗蟹殼上碟 可以見到表面鋪咗唔少蟹肉 有啖啖肉 下面就係一個好幼滑嘅薯仔沙律🥗 薯仔沙律好夠味 可以撈埋底下椰菜絲食 感覺更健康😝磯煮鮑魚 $88磯煮即係用醬油同昆布以慢火去炆 不用煮太長時間 令肉質保持鮮嫩彈牙☺️ 又可讓濃厚的醬汁鎖住喺鮑魚入邊 加埋隔離塊醬油白蘿蔔 係居酒屋必備嘅下酒菜🤓芝士鰻魚三重奏 $168呢一個壽司表面有火炙芝士 相對香口 第二
五點刺身 $488
蟹將軍薯仔沙律 $108
磯煮鮑魚 $88
芝士鰻魚三重奏 $168
呢一個壽司表面有火炙芝士 相對香口 第二層係鰻魚片 第三層就係壽司卷🍣 壽司卷入邊除咗有青瓜之外 仲包埋個忌廉芝士🧀 忌廉芝士大大粒 芝士味道都好重 所以啱晒鍾意食芝士嘅朋友 一定好滿足😍 不過佢可能會比較膩 建議加返啲Wasabi或者酸薑一齊食☺️
冰燒菠蘿 $38
用原隻菠蘿燒完再冷卻 比平時好好味嘅菠蘿冰再多左層口感 同焦香味😚 加埋上面層冰糖一咬落去就爆汁啦😍
鴛鴦翠玉瓜 $22
串燒嘅翠玉瓜比起普通炒嘅方式會爽脆好多唔會淋晒同出晒水😆 而且加左明太子同芝士有兩種味道 好夾嘅同時都好迎合到唔鐘意食蔬菜嘅我🧏♀️
雞腎串 $35
幾有驚喜🎉 雞腎睇落去比一般嘅juicy 咬落同樣有肉汁 唔會話好硬或者好乾身 燒得啱啱好🤤 雞腎口感上都係好爽口 無太多嘅調味 可以話同牛舌相近添😝
三葉海鮮天婦羅🍤 $108
呢一個天婦羅都幾特別 佢類似海鮮球🤓 除咗有三隻炸蝦頭 另外就係由蝦肉同帶子做成嘅海鮮球😚 海鮮球當天婦羅咁去炸 我幾鍾意佢嘅蝦肉keep到彈牙 相信啲蝦都幾新鮮🦐同軟身嘅帶子造成唔同口感😙