2023-09-04 28 瀏覽
呢幾個月暫時去唔到旅行,但係又好Miss日本,點算好呢?就係要食多啲日本嘢,例如兩公婆去居酒屋飲下酒食吓刺身,坐喺Tatami講吓啲無謂嘢其實好減壓。呢間樂酒場係新開,去試吓有乜料到,發現佢個清酒煮蠔超抵食,$198有六隻超大隻,清酒湯鮮甜,另外都好鍾意佢個鮟鱇肝,有時唔想食海膽,改食鮟鱇魚肝又係另外一種口感,而且唔腥,同埋呢啲嘢真係要出街先食到。蟹味噌甲羅燒都好有誠意,嗰調味唔會死鹹,除咗配多士,我覺得可以撈飯食添。吉列童星點心麵炸大蝦係幾得意嘅,隻蝦超大隻,炸皮冇搶到個蝦本身個味。燒物就淨係食咗佢個豚肉卷,今次唔係配蕃茄或者士多啤梨,係配翠玉瓜,效果都幾好喎!居酒屋真係一個好好嘅發明,又可以飲酒,又可以食唔同口味嘅小食,唔夠飽仲可以加多個海膽炒飯,呢間夠晒就腳,仲有得坐tatami氣氛滿分!