小編絕對支持小店營運,更何況係初出道,又有心製作嘅單位。而呢一間位於觀塘核心地帶之一,同樣係開業於工業大廈內嘅一間小餐廳,正正就係一個好嘅例子,絕對唔能夠唔介紹俾大家,佢就係 1988 。係工廈地下上到樓之後, 沿着走廊一路直行,就會見到餐廳所放置嘅易拉架,禁就知道行邊個方向,同埋差唔多就到餐廳啦👍🏿💪🏿麗都下面幅圖嘅呢個位置,又再一次見到呢個易拉架,咁就係代表你已經到咗餐廳嘅門口啦😀🤙🏿唔使心急睇個架上面嘅餐牌住,入到去坐低再慢慢睇啦🙈先比大家睇下餐廳入面嘅環境,唔講唔知,其實呢間餐廳係主打泰國菜嘅,但係佢嘅設計就一啲都唔泰國風格,主打嘅係好似屋企嘅感覺,設計上,用木嘅用了比較多,整體環境,例如牆身都比較簡潔,所以入到黎都有種舒舒服服嘅感覺👍🏿👍🏿如果想舒舒服服咁食個lunch,就咁睇,唔知大家又覺得呢度係咪一個好選擇呢?🤤坐定定之後,可以睇下呢個餐牌啦。餐廳係lunch嘅時候,主要提供嘅係lunch set, 一共有以上嘅八款,呢點算呢個套餐嘅話,當中亦都包括一杯餐茶,同埋甜品一款😀價錢由$78至$88不等😉大家可以見到,餐廳所提供嘅菜式,都以泰式為主,例如咖喱,青木瓜沙律,海南雞

大家可以見到,餐廳所提供嘅菜式,都以泰式為主,例如咖喱,青木瓜沙律,海南雞飯等等,選擇都幾多元化👍🏿

甜品同時亦都有八款提供,都緊有一款啱你心水!❤️

跟住就睇吓飲品有啲咩揀呀,飲品嘅選擇比較多,加加埋埋都有10幾廿款,當中比較特別嘅就有泰式嘅飲品,例如泰式奶茶,梳打飲品,甚至乎係純泰茶等等👍🏿☕️🍹

唔講咁多,即刻睇吓啲嘢食先!小編同零一有人所選擇嘅,其中一款係海南雞飯🐔😀過返想到枱,其實都幾驚喜,因為佢嘅份量都唔細,而成個賣相亦都經過少許鋪排👍🏿

呢度既海南雞飯除左會用油飯,同樣都有醬料附上比客人用之外,就係嗰啲雞嘅肉質亦都做得好滑,顏色鮮明,份量亦都唔少,最重要係啲雞唔會太瘦或太肥👍🏿👍🏿

海南雞飯可能好多地方都有得食,但係要做到好食,其實真係唔易,呢一度,就真係唔錯👍🏿❤️

另一個我哋所選擇左嘅飯,就係呢個香葉肉碎飯👍🏿又係唔可以睇小佢嘅份量,如果係男士食嘅話,絕對夠食!上面所放嘅肉碎份量好多,唔會擔心飯多個餸🙈

肉碎嘅調味亦都做得好好,唔會太辣或太鹹,用黎送飯真係一流,小編就可以每啖飯都有一啖肉碎一齊食,真係夠曬香!🙈🙈

好唔錯嘅主食,再加埋一啲好嘅襯托,咁就差唔多完美啦😍頭先提過,餐飲佢有好多嘅選擇,所以小編同友人就叫左佢呢度都幾特別嘅飲品,分別係左邊嘅凍泰式奶茶,同埋右邊嘅凍泰式咖啡😆

兩杯相比起,泰式奶茶比較好,因為完全做到小編係泰國當地飲嘅嗰種風味,唔會太甜,香滑濃郁嘅奶茶味完全可以表現出來👍🏿絕對值100分😍

當然來到最後,就要食埋套餐包埋嘅甜品!😍

先講上圖嘅呢一款甜品,佢係百利甜酒慕絲🙈其實呢個都係驚喜位,因為估唔到佢呢一粒嘅甜品係咁大😂😂😂不過我哋並冇嫌棄佢嘅大小,只要係好食,就乜都得啦🤤

味道方面係做得好好,雖然佢好細小,但係濃郁嘅甜酒味道,香滑細緻嘅慕絲,上面曬上朱古力粉,配埋下面嘅脆脆粒,其實係值120分既好食😍

見佢咁細粒,就真係俾個特寫佢先❤️好味道呀😍

呢一個甜品個份量就平易近人啲啦,佢係朱古力拿破崙🙈👍🏿其實講到呢度,小編心諗,其實呢間餐廳係咪主打甜品架,因為佢呢兩款嘅甜品都好好味,直頭係有酒店級嘅水準添架。。。😭所以就算食到飽,都可以食得落!

講埋呢個朱古力拿破崙,淨係睇賣相就知佢用心製作,拿破崙嘅下面鋪滿濃厚嘅朱古力醬,非常之香脆嘅拿破崙,脆得來又有咬口,原來配朱古力味,係咁好食架😍😍

總括而言,呢間自家小店絕對絕對值得支持,小編去嘅時候,只係短短開業幾日,就已經見到都有唔少嘅客人光顧👍🏿呢間餐廳嘅環境OK ,食物質素高,絕對係用心製作,如果喺附近返工嘅朋友仔,真係不妨去支持下啦😉🤙🏿❤️

最後最後,亦有一個加分位就係,餐廳唔收加一費用之外,重設有獨立廁所,而且非常乾淨,非常好🙈🙈