·支持本土小店·其實一直都發現一個現象:成街都係連鎖餐廳,好少會見到啲本土,屬於香港嘅餐廳。基本上日日食嘅嘢係一樣,只不過名義上係食緊唔同餐廳,都真係幾悶。-我今次去咗馬鞍山嘅呢間餐廳,係香港人開,佢哋啲湯、燒賣同水餃都係自己整,唔係平時啲「格式化」食品,係食得出嘅唔同。-當日我去叫咗一個dinner set同埋單叫4粒元貝燒賣,2個人share食(仲有個飯但冇影相):是日例湯:味道啱啱好嘅老火湯跟set水餃:好食。水餃比起平時啲水餃店好(對比美味餃子店冇咁好,畢竟人地係專賣水餃,而且好出名)單點燒賣:入面個餡同平時唔同,足料、食落去彈牙。///成個dinner set其實已經好夠飽,唯價錢唔算好抵,都理解小店成本唔平,而且用料唔差。未試過可以把握時間試(聽講小店不獲續租),推薦試水餃同燒賣
·支持本土小店·
是日例湯

是日例湯:味道啱啱好嘅老火湯
韭菜水餃

燒賣
單點燒賣:入面個餡同平時唔同,足料、食落去彈牙。
///
韭菜水餃