2020-01-25
作為鰻魚愛好者嘅我見親主打鰻魚飯嘅餐廳都會去試,不過質素好參差經常中伏…今日經過銅鑼灣某小巷發現到呢間小店門外有不少人等位,又聞到陣陣鰻魚香味,忍唔住決定試試佢。小店空間唔多,擺左10張枱都冇,但坐滿曬人。MENU有好多配搭,除左基本嘅鰻魚丼仲有芝士焗、蕎麥麵、飯堡等等。蒲燒鰻魚丼 $68最後揀左最經典嘅蒲燒鰻魚丼,另外加左$30轉set (有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯同玄米茶)。同我平時食到嘅好唔同,鰻魚同飯係分開上嘅,而且飯唔係淨白飯,而係撈左玉子絲、紫菜絲同少量枝豆,所以食落甜甜地。鰻魚嘅份量俾想像中少,厚薄適中。生燒鰻魚丼 (白燒) $168朋友揀左白燒,比起蒲燒更加能食到鰻魚嘅原味,而且魚肉口感更彈牙更實在,不過唔知係咪燒過龍,個皮似乎有D韌。店員推薦食到D飯咁上下可以加昆布湯變茶漬飯,再加入芝麻同紫菜更有風味。
小店空間唔多,擺左10張枱都冇,但坐滿曬人。
蒲燒鰻魚丼 $68
生燒鰻魚丼 (白燒) $168