2017-11-23 48 瀏覽
上星期開始有冬天嘅感覺,於是就同左朋友兩個人去咗荃灣到打邊爐。呢間餐廳都幾特別,平時一般打邊爐都係地方比較大,裝修會相對簡單,而呢一間雖然面積比較細,大概只有10張四人枱,但係裝修就比較用心,感覺好舒服。呢一間火鍋店叫做「辣度火鍋」,顧名思義即係專食辣嘅火鍋,因為我聽朋友都唔算話太食得辣,再加上太辣好容易會蓋過咗本身食物嘅味道,所以我就叫左「青麻辣花椒鍋」,那到就揀咗小辣。因為我地得兩個人食加上兩個都係女仔所以我哋都唔敢叫太多嘅份量。食物選擇方面都幾多,我哋揀咗計件,因為我哋唔鍾意食牛肉,之後最意外嘅係雞件嘅份量超多,足足有一隻雞嘅份量,超抵食!另外我哋仲叫咗豬肉白菜餃、牛肉、蓮藕片、娃娃菜、午餐肉、墨魚滑、芋絲、日本烏冬同埋蘋果酒⋯加上我覺得我哋叫少辣係啱啱好又有搞田麻辣花椒嘅味道又同時保留到本身食物嘅鮮味!