2021-09-23
🍴椒鹽魷魚鬚 HK$88細個去茶樓成日叫魷魚鬚,多數都放咗一段時間,又硬又凍。耐無食,見呢度有就叫嚟送酒過下口癮,即炸真係無得傾,夠脆夠熱,魷魚軟腍,椒鹽非常香口。🍴豉椒炒蟶子皇(每隻) HK$68蟶子皇爽口鮮甜,豉椒汁味道剛好,豆豉香突出,唔會太鹹太油。🍴薑蔥焗桶蠔煲 HK$188美國桶蠔大隻成咁有啲嚇親,桶蠔酥炸完先再加薑蔥整成煲,保持到水分之餘亦無咁易縮水,咬落仍然係脆邊,外層酥香,蠔肉肥美軟滑,鮮味雖不及生蠔,但蠔味頗濃。🍴豬雜煲 HK$98豬雜只有豬膶、豬粉腸、豬肚,可惜無我期待嘅豬心、豬肺、豬腰,但加入薑蔥爆香之後味道口感確係唔錯,而且分量都幾多。🍴啫啫通菜煲 HK$88最近食完馬拉盞通菜,今次轉一轉口味,食啫啫,翠綠通菜夾雜蝦乾嘅鹹香同半肥瘦肉碎嘅油香,再用熱辣辣嘅煲仔盛載,香氣四溢。📍陳小館尖沙咀加連威佬道14號加連威大廈地舖
🍴椒鹽魷魚鬚 HK$88
🍴豉椒炒蟶子皇(每隻) HK$68
蟶子皇爽口鮮甜,豉椒汁味道剛好,豆豉香突出,唔會太鹹太油。
🍴薑蔥焗桶蠔煲 HK$188
🍴豬雜煲 HK$98