2019-03-10
12月真系一個普天同慶的日子。今日收工為咗同同事們一齊去提早慶祝聖誕節,我地決定去一間位於觀塘 The WAVE 三樓的餐廳 – Mini Friday。一入到去餐廳柔和的燈光令到人感覺好放鬆,當日我地一行四人被安排到角落位置的」卡位」上,位與位之間的空間相當之寬闊,絕對不會讓人覺得局促。當我地一就坐的時候,侍應就已經好貼心地送上一籃薄脆小食,並且附上一個類似千島醬的醬汁,醒胃得很,我地幾人都食到停唔到口。我地一邊食住小食,一邊從五花百門的餐牌上選擇當天的晚餐,餐牌上的食物多不勝數,分為小食、頭盤、肉類、海鮮、意粉、飯類、薄餅、甜品、飲品,看著餐牌上令人垂涎的美食,我地的『選擇困難證』再次發作。幾經商議之後,我地揀咗四款食物一同分享,分別是:脆燒德國原只咸豬手 ($248)、西班牙海鮮飯 ($228)、卡邦尼意大利面配溫泉蛋 ($108) 以及蟹膏雞肉薄餅 ($148)。點選主食類的食物,亦可按照唔同需要加配餐湯、沙津、飲品、甜品成為套餐。(以上4款選2款+$48)(以上4款選3款+$68)(以上4款選4款+$88)我地各人亦都加配了3款升級為套餐,哈哈師奶心態,感覺上好似比較實惠。首
(以上4款選2款+$48)
(以上4款選3款+$68)
(以上4款選4款+$88)
首先上菜的是脆燒德國原只咸豬手 ($248),一上場的時候豬手放在鐵網架上大到連網架都差點兒盛不下,令人目定口呆,誇張得很,侍應還會倒酒上豬手上,頓時變成『火燒咸豬手』,豬手經過火焰的洗禮後,外皮香脆可口,內裡肉嫩多汁,調味得宜,200零蚊有這樣的質素簡直是超值。
再來的是西班牙海鮮飯 ($228),原個鐵板呈上的西班牙海鮮飯布滿了不同種類的海鮮,有青口,蜆肉,大蝦,魷魚,石斑塊等,炒飯炒得粒粒分明,不會太硬或者太軟,海鮮迷必定不能錯過。
卡邦尼意大利面配溫泉蛋 ($108),卡邦尼醬汁好Creamy,亦都不會像仿間的卡邦尼醬一樣過咸,意粉上的流心溫泉蛋,切開混合埋意粉同食,口感十分之豐富。
最後的是蟹膏雞肉薄餅 ($148),薄餅是超薄餅底,多食幾塊都不會覺得太飽,面頭上的蟹膏帶有一種獨特的香味,配上嫩滑的雞肉之後,好容易令人一啖接一啖咁吃掉整個Pizza。
整體來說,餐廳的佈置整齊一致,好適合情侶或者好友數人一同相聚。餐廳的食物亦有相對的品質,好值得一試。