2018-12-13 74 瀏覽
佐敦一帶,食肆選擇甚多,今日試左一間隠世小店,人情味濃,食材及服務俱佳,值得推薦介紹👍🏻店舖位置並不顯眼,亦不是特別富麗堂皇,但就特別令人覺得有人性及人情味,在日本🇯🇵很多時一些不起眼的小店其實是很值得光顧,正如這間「丼瀛」一樣🤗今日Order左一個二人餐$398,打頭陣的是枝豆和面豉湯,還有香桃🍑蟹籽沙律🥗,三樣頭盤小食都製作得很出色,服務員態度亦很親切,特別一提沙律的溫度很理想,入口爽甜新鮮👍🏻幾款刺身赤蝦🦐、吞拿魚、三文魚,新鮮肉厚,刀功細俐,油脂豐富,賣相精美,其實嚟到呢一個階段已經值回票價,讚😍如果你未試過這𥚃的「雙層爆丼」,必定是你的損失,這個套餐有五款供你選擇,我揀了「吞拿魚海膽雙層爆丼」😬雙層爆丼,顧名思義是上下分開兩層,除了上層自選的五款爆丼之外,下層亦可自選各式麵底加不同的醬汁,今次我揀了蒟蒻麵配胡麻汁。上層的吞拿魚刺身和海膽份量已經很充足,加點醬油山葵配合,保證已經令人溶化掉了,之後再揭開下層,把適量的胡麻汁沾上蒟蒻麵條,又是另一種享受😋還有燒物,元貝和虎蝦,上枱已經香氣四溢,不得不馬上用刀叉🍴品嚐,果真香嫰多汁,鮮味彈牙😍再嘆埋我至愛嘅甜品泡芙,實在是太幸福和滿
香桃蟹籽沙律

燒元貝
燒虎蝦
泡芙
再嘆埋我至愛嘅甜品泡芙,實在是太幸福和滿足了,識得食就梗係識得捐窿捐罅啦,二人埋單$398,可以嘆齊以上嘅嘢,真係講都無人信,環境又坐得輕鬆舒服自在,令人滿意又驚喜的小店👍🏻👍🏻👍🏻
香桃蟹籽沙律
燒元貝