2010-06-09
再次到深水埗順寧道 十七號 ”賣豬仔燒烤坊專門店 ”食飯, 今次仲誇張, 定咗七點半, 在門口等了十分鍾才有位, 今次共有九個朋友, 要了 半隻乳豬, 吊燒鷄, 一只, 燒烏頭一條, 再叫了四式拼盤 (醬蹄, 牛腱, 豬腳仔, 鴨舌)., 燒牛骨排, 燒香蒜茄子, 燒栗米和一盤青菜..拼盤,有驚喜。鴨舌酒味香濃,肉嫩滑,醬蹄滷得入味,皮軟肉滑,牛腱肉質香嫰,味濃., 有咬口.四款之中, 我最愛豬腳仔, 皮滑骨軟。本以為豬腳仔是有骨頭, 用來送酒的,豈料.... 這”賣豬仔燒烤坊專門店” 真細心,把豬腳仔的上半部骨頭挑走,讓妳大口大口的吃下去。淨下的下半部還有一小段骨頭,又可一嚐啃骨頭, 過過癮。燒牛骨排,如果有人喜歡啃骨頭的, 牛骨排好濃味, 好多汁, 可嚐一嚐.燒栗米,奇怪, 小朋友好鐘意食, 要再 order, 才可以計算付款.]青菜,一盤太少, 因為太少, 所以覺得好好食, 下次要order 多一盤.菜乾豬骨粥,因為食咗好多肉, 再食這碗菜乾豬骨粥., 豬骨味淡, 但十分滿足了.(今日有小朋友一齊食飯, 所以無飲酒.)
拼盤,有驚喜。
鴨舌酒味香濃,肉嫩滑,
醬蹄滷得入味,皮軟肉滑,
牛腱肉質香嫰,味濃., 有咬口.
四款之中, 我最愛豬腳仔, 皮滑骨軟。
本以為豬腳仔是有骨頭, 用來送酒的,豈料.... 這”賣豬仔燒烤坊專門店” 真細心,把豬腳仔[/u]的上半部骨頭挑走,讓妳大口大口的吃下去。淨下的下半部還有一小段骨頭,又可一嚐啃骨頭, 過過癮。
燒牛骨排,
燒栗米,
[b]青菜,
菜乾豬骨粥,
(今日有小朋友一齊食飯, 所以無飲酒.)