2014-09-17 2119 瀏覽
今次幾位大食朋友得知賣豬仔出名燒烤專誠一試位於順寧道,由深水埗都要行10分鐘先到, 入面細細間搶眼既黃色招牌,橙火光得黎比較多大大饣饣既圓枱. 食物MENU90%都係燒烤同肉類, 所以吾鍾意熱氣,吾鍾意食肉就吾好黎, 我地一行幾人叫左燒乳豬:超好味, 見牆上介紹係越南BB豬,所以豬肉十分嫩滑比較細隻,大慨切到48小件,豬皮燒得十分脆口,卜卜聲,而且肉同皮中間既油脂剛剛好令到食落口不肥膩,聽講話由於師傅燒豬方法特別,所以買外賣既話乳豬擺放6個鍾仍舊脆卜卜燒雞:皮脆雞滑燒排骨:好香密糖味,比較煙UN, 多汁!串燒同冬菇一般小食勳蹄同鴨舌醬汁幾入味而且夠爽口(凍食)作為佐餐小食不錯烏頭燒得好好,食燒烏頭個皮吾食,食入面既,肉質好滑好香魚味,平凡之中顯功架整體黎講以燒烤黎計十分滿意,但真係十分HEAVY 只能間中一次,!
今次幾位大食朋友得知賣豬仔出名燒烤專誠一試
燒雞:皮脆雞滑
燒排骨:好香密糖味,比較煙UN, 多汁!
串燒同冬菇一般

乳豬
燒雞
燒大眼雞
2012-12-27 1080 瀏覽
多次路過, 都見有客人排隊, 是晚再次路過, 時間尚早, 不見人龍, 便馬上進去一試招牌豬仔的例牌份量, 份量不是很多, 盛惠$138, 脆皮, 薄肥羔, 少肉少骨, 其事有少許失望, 不知是期望過高, 還是真的是失色, 怎樣也好, 總算試過
例牌
2012-12-03
其他
例牌
2012-10-30 745 瀏覽
這算是一間位置偏僻的小店,不過在附近有分店,而且小小一間,幾乎滿坐,想必有一定質素,我已急不及待想試這裡的招牌菜。是晚嚐了﹕1)醬燒越南BB豬(例牌 $138) 因此人少,所以叫了例牌,數埋有10件。豬皮烤至香脆,而且攤了一陣慢慢吃仍然保持索索聲。皮下有層薄薄的豬油,不會很肥膩,餘下都是肉,幾乎沒有骨,豬肉亦沒有豬膻味,用來伴飯一流,真是欲罷不能。2)烤蒜香茄子($28) 燒蒜香茄子也是這兒的招牌菜之一,上菜的時候已聞到濃濃蒜香。事實上,茄子本身很香口很好吃,不過因為餐牌上沒文字或照片說明這個菜是辣的,所以有點中伏的感覺。不要少看茄子上紅色的椒絲,它真是挺辣的,足以把我KO。 3)燒牛舌($22) 我對牛舌真是又愛又恨,很喜歡吃,但又很怕碰到它的味蕾,感覺有點...不是太好。這兒的牛舌很腍很入味,不過我覺得可以再烤乾身一點,邊邊位置烤至金脆的話最好,而且厚切牛舌的口感應該會比薄切來的安全。餐牌上有介紹一個「歡樂套餐」,5個菜(包括招牌BB豬一隻)連飲品或餐酒,包送貨,加起來$1068,其實可能比一大班親戚去酒樓食飯更便宜和省時,希望下次有機會試。
這算是一間位置偏僻的小店,不過在附近有分店,

是晚嚐了﹕

1)醬燒越南BB豬(例牌 $138)
醬燒越南BB豬
2)烤蒜香茄子($28)
蒜香燒茄子

3)燒牛舌($22)
燒牛舌
2012-10-27
醬燒越南BB豬
2012-09-15 388 瀏覽
本人是百個喜歡食香脆肥濃的人, 對乳豬相當著迷.以前也試過想來這裡嘗新, 因為地方稍為偏僻, 要自己駕車才可以, 附近也頗多錶位, 不過食店也甚多, 而且修車店林立, 霸佔了大部份車位. 那次因為找不到泊位, 要顧而之他. 可謂緣慳一面.今次約了友人, 專誠駕車再試.晚上六點正, 我們兩人是最先的客人, 問一問在門口的大叔, 是否已經準備營業, 他點頭, 便長驅直進.內裏只有三張大治, 兩張小枱在門口, 見沒人招待, 便逕自坐在對著電視的大枱. 阿叔郤開口阻止, 要我們坐在柱後的大枱.於是無電視睇, 其實到我們半小時後結賬時, 也只得四位客人. 不知轉黎做乜.看了食評而來, 當然已經有了目標, 當下叫了: 乳豬例牌, 滷水豬仔腳, 燒茄子.五分鐘後, 乳豬先來, 份量頗小, 有十二件, 很薄的, 每件大約兩厘米乘四厘米, , 有微溫, 是芝麻皮, 一口咬下, 脆是脆了, 不過很硬, 沒有肥膏, 沒有肉, 只有皮和內腔燒至很韌的膜. 口感甚差, 味道是不錯的, 有火炭的燒烤香味. 4分. (百多元顯然不值).跟著的是豬仔脚, 是去了大骨的, 賣相不錯, 入口時頗為爽滑, 調味不錯, 不太
本人是百個喜歡食香脆肥濃的人, 對乳豬相當著迷.
今次約了友人, 專誠駕車再試.
跟著的是豬仔脚, 是去了大骨的, 賣相不錯, 入口時頗為爽滑, 調味不錯, 不太鹹, 是沒有跟上汁醬的. 7分. (48元也不廉宜).
差不多吃完前面兩樣才上的燒茄子是即燒的, 很香, 有很多蒜蓉和葱粒在面, 不過吃落頗為肥膩, 調味太鹹, 吃完第一件才發現那皮是給燒成焦黑, 過了火, 於是以下的便小心翼翼的去了皮才吃. 4分, (28元也是不值).
總的來說, 這店的水平是很差的, 包括地方, 服務, 食物, 都不合格, 以後不會再來了.
題外話/補充資料: 這店的水平實在是普通過普通, 可以算是差. 相信過了新鮮感後便不容易維持.
小弟係乳豬迷, 所以此食店一直等緊機會去試, 終於, 就係今天了.星期四晚上六點去到門口, 第一個感覺係: 好似舊式燒味舖.入去裡面, 地方並不大, 而且, 冷氣亦唔太夠, 比較焗.看看餐牌有咩食先左度右度後, 叫咗四款嘢:1. 醬燒越南BB豬 (例牌) $138都話係乳豬迷, 咁點會唔叫呢. 例牌份量有 12 件, 其實即是四份一隻豬, 因為伙計話一隻有 48 件, 半隻有 24 件.雖然估到一定唔係即燒, 但上枱時仲熱辣辣, 乳豬皮脆卜卜, 而且零肥膏, 乳豬肉質感有咬口, 一啖食落去口感十分豐富.不愧為主打菜式, 推薦.2. 鹵水豬仔腳 $48份量比我預期中多, 有成十多舊, 室溫的溫度, 如果雪一雪佢會更好.豬皮爽滑彈牙, 如果酒味再重啲就再更好.3. 燒秋刀魚 $42一般貨色, 燒得十分乾身值得一讚4. 燒蒜香茄子 $28有生蒜蓉及炸蒜粒, 蒜香味很濃, 入哂味去件茄子到, 但落得比較多油(但油唔多件茄子又好易乾哂身, 好矛盾呢).估唔到要收加一, 埋單一共 $282總括嚟講, 如果你是乳豬迷的話, 此食店可以一試.

星期四晚上六點去到門口, 第一個感覺係: 好似舊式燒味舖.

入去裡面, 地方並不大, 而且, 冷氣亦唔太夠, 比較焗.

看看餐牌有咩食先
餐牌
左度右度後, 叫咗四款嘢:
1. 醬燒越南BB豬 (例牌) $138
因為伙計話一隻有 48 件, 半隻有 24 件.
雖然估到一定唔係即燒, 但上枱時仲熱辣辣, 乳豬皮脆卜卜,
而且零肥膏, 乳豬肉質感有咬口, 一啖食落去口感十分豐富.
不愧為主打菜式, 推薦.
醬燒越南BB豬 (例牌)
2. 鹵水豬仔腳 $48
豬皮爽滑彈牙, 如果酒味再重啲就再更好.
鹵水豬仔腳
3. 燒秋刀魚 $42
一般貨色, 燒得十分乾身值得一讚
燒秋刀魚
4. 燒蒜香茄子 $28
(但油唔多件茄子又好易乾哂身, 好矛盾呢).
燒蒜香茄子
估唔到要收加一, 埋單一共 $282

總括嚟講, 如果你是乳豬迷的話, 此食店可以一試.
2012-08-30
  • 醬燒越南BB豬
2012-08-21 126 瀏覽
每到20號,都會同男朋友食飯慶祝,8月就係plan左尼食賣豬仔喇!賣豬仔店址都為''隔涉'',雖近長沙灣站,但都要行四個街口再走一會才到呀,不過為左美食無計喇,一到門口便馬上衝入去嘆冷氣了!時間為7:40pm~~店內全是6-8人大圓枱,有四張,故人少既很有可能要搭枱。枱面有水樽,食客自便。二人共叫左:醬燒越南BB豬(例牌 $138): 一共有十四件,味道好,惜熱度稍欠,可能是例牌份量的關係吧,需與其他例牌搭單才燒一隻豬。芝麻皮薄而香脆,而中間那層脂肪是亮點,不但能溢出油香,而且厚薄適中,絕對不膩,需知道現在大多乳豬店為追求市場口味,都一併除去乳豬皮下脂肪,皮肉分離,而賣豬仔堅守傳統口味,理應捧場!而最下層的豬肉亦嫩滑不嚡口,整體一件乳豬有三個層次,醃料味道剛好,再沾上奉送的乳豬甜醬,更為開胃,實是招牌之作。紅燒BB鴿(兩隻 $68): 一共切開有8件,乳鴿燙手,明顯是即叫即炸。不愧為BB鴿,皮十分薄脆,肉鮮且嫩,另一推介!燒牛油金菇($18): 這碟只屬一般,本期待打開鍚紙時會牛油香撲鼻,可惜只見份量極少,牛油香欠奉,牛油集中在錫紙底,面頭及中間金菇只可食調味料的味道,不見抵食。最後再

時間為7:40pm~~

二人共叫左:

醬燒越南BB豬(例牌 $138)
醬燒越南 BB 豬
紅燒BB鴿(兩隻 $68)
紅燒BB鴿
燒牛油金菇($18)

最後再叫多碗白飯($10)
,兩人埋單連加一是$260~男朋友都好滿足,仲話下次帶世伯尼食,自己既推介佢又中意,心中有點飄飄然似的!

環境為普通茶餐廳格局,有電視機,樓面落單是電子操作,雖樓面只得一位女侍應,但亦勤快有禮,服務良好。
題外話/補充資料: 1) 進食途中聽到有食客說要訂乳豬回家當宵夜,似乎賣豬仔既乳豬真係著名。 2) 是日為星期一,但8點開始食客就要等位了,始終店內座位不多,有心捧場的建議可早點到場:)
2012-08-20
紀念日
醬燒越南 BB 豬
紅燒BB鴿
  • 醬燒越南BB豬,紅燒BB鴿
呢晚約左 2 個老朋友聚舊~唔記得咩原因, 相聚既地點揀左響「深水埗」3 條友無人知果度附近有咩好食, 哈!唯有我上 openrice 搵一搵....就響收工搭緊車去深水埗既途中, o禁下搵下就搵到呢間....豬仔店!!!!!見到個名咁得意, 食既野又好似幾吸引, 一於就呢間啦~因為果頭好多橫街窄行, 又未去過, 所以最後都係靠 map 先去到, 哈哈~!等齊人之後, 就即刻開始揀野食, 吼吼~左揀右揀, 真係樣樣都好似好吸引, 攪到我地樣樣都好想試.....不過, 此終都係得 3 把口 3 隻肚, 所以最後我地揀左咩都有 D 套餐:- 鹽燒烏頭- 燒茄子- 油菜- 燒扇貝- 鹵水豬腳仔 併 鹵牛展- 燒豬仔 (例牌)等等等....因為全部都係即叫即燒, 所以要等~~~~~~~~不過唔打緊, 反正我地都係想吹下水o者, 等下唔係問題, 嘿嘿!!傾下傾下, 不知不覺就有野食 lu.................第 1 樣上枱既係...魚魚, 熱呼呼, 肉滑有汁, 咸度啱啱好, 又唔會有陣魚"聲"味, 配備既醬汁都唔錯, 不過個人鍾意原味少少咸, 正!!!!第 2 樣上枱既係...茄子,
呢晚約左 2 個老朋友聚舊~
唔記得咩原因, 相聚既地點揀左響「深水埗」
3 條友無人知果度附近有咩好食, 哈!
唯有我上 openrice 搵一搵....

見到個名咁得意, 食既野又好似幾吸引, 一於就呢間啦~

等齊人之後, 就即刻開始揀野食, 吼吼~
- 鹽燒烏頭
- 燒茄子
- 油菜
- 燒扇貝
- 鹵水豬腳仔 併 鹵牛展
- 燒豬仔 (例牌)

第 2 樣上枱既係...茄子, 熱呼呼, 肉嫩多汁, 蒜溶同蔥一 D 都唔少, 正!!!!
第 3 樣上枱既戚...油菜, 熱呼呼, 新鮮脆綠, 正!!!
第 4 樣上枱既係...扇貝, 熱呼呼, 鮮甜爽口, 燒得一 D 都唔過乾, 蒜溶同蔥一 D 都唔少, 正!!!!
第 5 樣上枱既係...豬腳仔 併 牛展, 豬腳仔用既係白鹵水, 好入味不過略略咸左少少, 牛展肉質唔過淋, 有咬口又夠入味, 正!!
最後上枱既係...豬仔, 招牌菜耶!!! 熱呼呼又脆卜卜, 新鮮嫩口又無油膩感, 味道啱啱好, 就算無醬淨食都好正, 真係好細好細隻既小豬仔呀, 正正正!!!!!!!!!
總括黎講, 呢間食店真係..................好味!!!!!!
如果再去深水埗, 一定會再幫襯, 因為仲有好多野都未試, YEAH~!!!
2011-10-21
  • 燒豬仔 / 鹽燒烏頭 / 燒扇貝
First, you will get there through Cheung Sha Wan MTR station rather than SSP.The logo is cute and fit the theme of this restaurant.Although there are BBQ food and recently they introduced 10% service charge as stated in previous comments, order and take away is a better option as BBQ food is not good and the inside environment is not comfortable at all.The selling point is still the crispy piggy, they cooked the piggy to minimum layer of fat, you wont be stucked unti you finished the 6-8 pieces.

The selling point is still the crispy piggy, they cooked the piggy to minimum layer of fat, you wont be stucked unti you finished the 6-8 pieces. For 2 people, order a normal set is good enough.
Suprise this time I had is their roasted chicken!
Very tender meat and crispy skin. You will get very puffy meat in roasted chicken outside esp those from Jusco/ Park N or Welcome or so.... price here is not much expensive and please try this out !
2012-08-04
20 分鐘 (外賣自取)
2012-06-12 62 瀏覽
老人家都喜歡吃燒肉,燒鴨等食物。但每次都不敢讓他們吃太多,即使是好吃,也只能淺嚐輒止。這家賣豬仔也買過很多次了,但是每次都不敢買太多,這次買了一份燒乳豬和一份豬仔腳外賣。這次來買之前先打了電話來,等了5分鐘就可以了,之前有一次足足等了30分鐘,所以現在都會先打電話請店家先準備。燒乳豬皮香酥脆,真好吃,一點點脂肪,但也不算多;但有一兩塊皮有一點硬,真奇怪。我想店家可是要多注意呢!!豬仔腳倒是保持一貫水準好吃,香香的滷水味,肉煮得夠軟,老人家吃都沒問題;皮QQ又爽脆,不油膩,很快就可以吃完了。
燒乳豬
豬仔腳
燒乳豬皮香酥脆,
我想店家可是要多注意呢!!
題外話/補充資料: 用餐日期:6月10日
5 分鐘 (外賣自取)
$186 (其他)
燒乳豬
豬仔腳
2012-03-11 69 瀏覽
之前做外勤,成日要去長沙灣果頭開工,一早留意到呢間野,成日心思思想去試,終於的起心肝拉埋摯友去挑戰呢間正宗『賣豬仔』﹗由於目標位於內街,因此摯友駕車也不難找到錶位。開飯那天是閒日晚上七至八時左右,店內只有一兩台客,其中一台有位中年壯男見我們入店,立即呼叫顧店小妹領座,看來當時除了我們,實際客人只有一台,出奇地冷清啊?小妹放好餐具,什麼?都是些$10店買到的食具,有趣的是筷子套竟用上舊式酒樓沿用的晚市/婚宴紅雙喜,現在已經很少見了,跟這裡也不是很搭配。這時我聯想起長沙灣確是有不少買賣飲食行業用品的夜冷檔,難道......想到這裡,有一台人坐下,叫了半隻乳豬,正好摯友就是正煩惱選半隻還是全隻,別想了,就一於和他們『平分天下』,保證會吃到即燒的吧﹗首先來的是脆皮燒雞,皮是脆但肉質有點粗嚡,摯友毫不留情拋下一句︰『普通酒樓貨色也不如。』還好老闆沒為意,我們剛吃完燒雞,燒茄子來了,份量對得起價錢,烤過的鮮茄子肉和店家特製的蒜泥真是絕配﹗味道濃而不膩,蒜泥也沒蓋過茄肉那甜中帶辛的味道,不愛茹素的我也吃得兩眼發光,『甚有層次,值得一試。』吃著吃著,乳豬來了。夠熱、皮脆、肉嫩,對辦﹗只是肉厚了點,吃了

由於目標位於內街,因此摯友駕車也不難找到錶位。

十蚊店的餐具、舊式茶樓的筷紙套?

脆皮燒雞,味道口感過得去啦,不過無特色...
值得一讚的燒茄子,茄肉香軟,蒜泥也沒把茄香搶走,GOOD!!!
吃著吃著,乳豬來了。夠熱、皮脆、肉嫩,對辦﹗只是肉厚了點,吃了六七件cheap喱就要看摯友清場了,可樂也解不了滯。
主角來了﹗﹗﹗
真的皮脆肉嫩,不過肉是厚了點,很快就吃滯了。
接著,我叫的那『一份』羊架到了,嗄?不是吧?一件?還以為『一份』至少有兩支吧,我有這憧憬實不為過,因為這『份』羊架可是要索價$38,同時我家附近的烤肉店都是賣18元一支,這裡同樣一支,價錢加了倍,味道卻很一般,中價放題的質素,不值得。38大元,可以食兩個燒味飯了。
$38一份 = 一支??味道竟是放題貨色......老實,我真係嫌貴。
吃飽了,看著燒物廚子表演燒茄子,看他一心一意的工作,男人專心時那獨有的魅力,不脛而走。本來想拍下廚子這一份認真,只是每當我拿機拍食物時都留意到店東緊張的注視,如果拍他的伙計豈不惹他更大反應?於是作罷。

離開時店東也有問cheap喱對食物的意見,還是按事實讚一個吧﹗

下次帶多幾位朋友一起挑戰全馬...不,是全豬﹗﹗﹗
2011-11-24
十蚊店的餐具、舊式茶樓的筷紙套?
脆皮燒雞,味道口感過得去啦,不過無特色...
主角來了﹗﹗﹗
真的皮脆肉嫩,不過肉是厚了點,很快就吃滯了。
2012-02-25 34 瀏覽
好耐冇寫食評,昨晚同朋友兩個人去試試.叫咗七樣野 -- 例牌乳豬,牛仔骨(一件),牛利(一件),涼拌青瓜,豬仔腳,燒多春魚,燒粟米.例牌乳豬 凍咗少少,好在皮脆肉鮮不過肥咗D ,牛仔骨 牛利 多春魚 都一般 之前見人寫好咸,好在都冇,粟米燒起好香,最有驚喜係豬仔腳好食有夠份量美中不足係仲有少少毛燒
menu
menu 2
乳豬 凍咗啲,好在皮仲脆
酸青瓜 好食,可能因為乳豬肥有D酸野清清
豬腳仔 好食!! 入味'淋' 又大碟!
燒粟米 可能大只,所以有渣不過都甜同幾香.
  • 涼拌青瓜
  • 豬仔腳
2012-02-04 13 瀏覽
今日突然好想食乳豬,立刻想起賣豬仔,之前也去食過兩次,覺得D乳豬雖然貴了一點,但真的很好味.很值!!但今次真的很失望,成年無去,,唔知係咪轉左老板,舖頭D人都唔同哂,價錢不單貴了,茶都冇一杯,得水,,還要收新增ge加一服務費!味道極之失準,乳豬皮與肉之間有好多肥糕,d皮仲要唔夠脆,肉偏咸且有雪味,沒有肉香,不似用炭燒,平時係街市買果D都好食過佢,完全不值得吃!同之前兩次相比,天淵之別,極之失望,真係以後都唔會再去呀!!

2012-02-04
2011-12-30 18 瀏覽
老豆一直都好鐘意食乳豬,所以預早一星期就訂位,仲預訂左乳豬全隻拼貴妃雞一只,當晚浩浩蕩蕩咁7個大人3個小朋友大吃一餐。點菜之前已經做好功課,多謝其他食家的好介紹!可惜個日無粥賣,惟有叫湯烏冬,呢個係全晚最差的選擇!因為太肚餓同埋D食物太吸引,顧住食唔記得影相。乳豬全隻拼貴妃雞: 真係好正!乳豬皮脆肉鮮;貴妃雞熱烘烘,好和味鹵水豬仔腳2碟鹵水醬蹄涼拌青瓜2碟:酸酸地,真係好好味涼拌海蜇:有D辣,好爽口泰惑鳳爪:好辣,我食唔到,但係屋企人話唔錯雞中翼前後叫了8碟,因為太好食啦啦!燒烏頭魚,應該係泰式做法,有香草傍住嚟燒,唔腥,又係好味仲有蠔油菜心加埋燒西冷牛扒,都係水準之作。真係好回味,不過有D熱氣左咁,下次會再去試其他推介菜,例如BB鴿。呢餐承惠$1341,都算抵食。

因為太肚餓同埋D食物太吸引,顧住食唔記得影相。

鹵水豬仔腳2碟

鹵水醬蹄

涼拌青瓜2碟:酸酸地,真係好好味

涼拌海蜇:有D辣,好爽口

泰惑鳳爪:好辣,我食唔到,但係屋企人話唔錯

雞中翼前後叫了8碟,因為太好食啦啦!

燒烏頭魚,應該係泰式做法,有香草傍住嚟燒,唔腥,又係好味

仲有蠔油菜心加埋燒西冷牛扒,都係水準之作。

呢餐承惠$1341,都算抵食。
2011-12-28
生日
2011-11-11 30 瀏覽
之前下午茶留肚 (詳見"Italian Tomato Cafe Jr."的"行街中的中途休息站"之食評),便是為了此餐豐富的晚餐。人數亦由下午茶時的三人,增加至五人,目的是可以吃更多東西,十分期待。食物:-魷魚筒(一份):燒得太乾,有少少韌茄子(一份):調味料太多,完全掩蓋了茄子獨有的味道牛仔骨(二份):大約有七件,有少少韌羊架(三件):我無食,朋友話好好食粟米(一份):一大條,上枱時已經切開了五件,無粟米味,是什麼味都無鮮冬菇(二串):每串有四件,略為太乾豬頸肉(二串):每串有四件,爽口,不太肥牛舌(一份):三件,我無食,朋友話好好食雞中翼(二份):四件,有肉汁雞軟骨(二串):普通,無特別,脆口越南BB豬(半隻):熱烈推介,只有很薄的肥膏,豬本身都入味,不用沾上乳豬醬已經好好好味,必食推介紅燒乳鴿(二份):每隻分四件,外脆內嫩,有肉汁涼拌青瓜(一份):很酸,有少少辣味。個人最怕食酸味和辣味食物烏頭魚(一份):香葉的味道不能平均滲入魚肉內,導致某些部份很入味,某些部份完全無味汽水(忌廉及可樂):罐裝汽水(無影相)服務:-舖位比較細,但很多人惠顧,我們已經一星期前訂枱,但到達後都要等環境

食物:-

魷魚筒(一份):燒得太乾
,有少少韌

茄子(一份):調味料太多
,完全掩蓋了茄子獨有的味道
上圖:茄子;下圖:魷魚
牛仔骨(二份):大約有七件,有少少韌
牛仔骨
羊架(三件):我無食,朋友話好好食
羊架
粟米(一份):一大條,上枱時已經切開了五件,無粟米味
,是什麼味都無

鮮冬菇(二串):每串有四件,略為太乾
上圖:粟米;下圖:冬菇
豬頸肉(二串):每串有四件,爽口
,不太肥

牛舌(一份):三件,我無食,朋友話好好食
豬頸肉和牛舌
雞中翼(二份):四件,有肉汁
雞中翼
雞軟骨(二串):普通,無特別,脆口
雞軟骨
越南BB豬(半隻):熱烈推介
,只有很薄的肥膏
,豬本身都入味
,不用沾上乳豬醬已經好好好味
,必食推介
上圖:乳豬一隻;左下圖:乳豬近鏡;右下圖:乳豬醬
紅燒乳鴿(二份):每隻分四件,外脆內嫩
,有肉汁
紅燒乳鴿
涼拌青瓜(一份):很酸
,有少少辣味。個人最怕食酸味和辣味食物
涼拌青瓜
烏頭魚(一份):香葉的味道不能平均滲入魚肉內
,導致某些部份很入味,某些部份完全無味
上圖:烏頭魚和調味料;下圖:烏頭魚近鏡
汽水(忌廉及可樂):罐裝汽水(無影相

服務:-

環境:-

普通裝修,無特別

上圖:餐具;下圖:收據
2011-05-14
$145.2 (晚餐)
上圖:餐具;下圖:收據
上圖:乳豬一隻;左下圖:乳豬近鏡;右下圖:乳豬醬
羊架
紅燒乳鴿
  • 乳豬,紅燒乳鴿
2011-11-08 11 瀏覽
今晚去開深水埗, 又路過這店決定進去試試, 聽聞這裡出名乳豬, 所以都要試一試, 一行三人不用等位, 那時才八點半多, 店裡只得小貓三四隻乳豬飯 - 乳豬脆口肉質嫩口, 白飯生硬偏凍燒冬菇 - 不覺得有燒過, 只係冬茹面侵了豉油及加了少許七味粉而已是日油菜 - 介蘭都算脆口及新鮮燒粟米 - 尤如bbq燒粟米一樣, 但粟米香甜可口炸子雞 - 皮脆肉質嫩口, 不錯燒司華力腸 - 一般而已, 皮不脆反而un燒扇貝 - 好像焗一樣, 味道麻麻地燒羊扒 - 感覺像牛仔骨一樣, 雖然沒有穌味, 但有些un燒雞翼 - 雞皮有些燶, 入口有燶味, 都是一般
乳豬飯 - 乳豬脆口肉質嫩口, 白飯生硬偏凍
是日油菜 - 介蘭都算脆口及新鮮
燒粟米 - 尤如bbq燒粟米一樣, 但粟米香甜可口
炸子雞 - 皮脆肉質嫩口, 不錯
燒司華力腸 - 一般而已, 皮不脆反而un
燒扇貝 - 好像焗一樣, 味道麻麻地
燒羊扒 - 感覺像牛仔骨一樣, 雖然沒有穌味, 但有些un
燒雞翼 - 雞皮有些燶, 入口有燶味, 都是一般

2011-09-20