2019-05-05 155 瀏覽
每次搭車經過這間位於豪華戲院對面嘅成都老碼頭火鍋, 眼見裝修非常特別, 都會不其然想食, 今晚朋友聚會終於有機會啦!親身體驗後, 又覺這裏的裝修好特別, 傳統得體,好像去了中國成都的老店一樣,懷舊得嚟又座位寬敞, 坐得極其舒適。而這裏的點餐也非常先進,有手機微信二維碼掃一掃就可以,簡單易用,睇啱餐牌想食乜就可以點。價錢方面又確實不貴, 我們揀下棟、點呀點、 掃掃吓, 轉眼點到成張枱都係火鍋配料,大擦一餐,滿足到爆。先呢嗰至正鴛鴦湯底, 豬骨湯再加花膠雞, 都係$158, 材料多份量十足, 花膠大大嚿絕不欺場,而雞也有半隻,正! 侍應提點未食火鍋之前可先品嚐花膠雞湯, 估唔到味道濃郁, 黏口嘅口感, 大大舊又滑身的花膠,每人食到一舊真係滿足。而火鍋配料離不開有豬牛羊,可各點半份, 啱曬眼闊肚窄的我,樣樣都可以點半份。西班牙黑毛豬腩肉,$86元半份,肉味濃郁,滾三十多秒入口至佳。蒙古羊肉$68蚊半份,少少羊騷味可以接受,口感爽。澳洲雪花肥牛又不錯,拾幾秒入口幼嫩,牛肉味香。還叫了海蝦,$82元半份又幾多喎,還好新鮮,所以肉質彈牙又鮮甜,正。店舖推介的台灣鴨舌、 滑溜溜鴨紅和手工韭菜餃, 絕

蒙古羊肉$68蚊半份,少少羊騷味可以接受,口感爽。

澳洲雪花肥牛又不錯,拾幾秒入口幼嫩,牛肉味香。

店舖推介的台灣鴨舌、 滑溜溜鴨紅和手工韭菜餃, 絕對要食,味道很大錯。 如果鴨舌和鴨紅用麻辣湯底的話,相信口感更佳,味道更正。可惜這晚有朋友不食辣,否則一定點全紅湯底。 不過,鴛鴦湯底嘅花膠雞又幾好食,而豬骨湯底腳骨膠原更盛,不食辣的朋友也是不錯的選擇。

最後一提, 這店的店員招呼殷勤,親切嘅態度值得一讚。整體來說,這家火鍋店開業雖不久,但以服務質素、新鮮材料和舒適嘅裝修,相信會愈來愈多顧客幫襯。

2019-05-02