2019-04-13 603 瀏覽
今日同幾位朋友過嚟深水埗食飯,唔知食咩好之時,當然又係食返我最喜愛嘅拉麵啦。見呢間拉麵係OpenRice好似都幾高分,晚上7點幾8點嘅時間,原先以為要排隊,但係最尾只係排咗大約10分鐘到就已經可以入去。地方唔算大,不過唔迫,而且環境都幾似日本嘅拉麵鋪咁。呢度有三款沾麵湯底選擇,有味噌、醬油同蕃茄,全部都配有蝦汁。而沾麵全部都已經配有蝦米,蔥花,味筍,叉燒,紫菜同半熟蛋。枱面有教應該點食沾麵。我今日點左味噌沾麵,湯底好香蝦味,雖然佢話係蝦汁,不過我覺得似係蝦油多啲,好香濃,所以反而唔係好食得出味噌味。我覺得個湯底略嫌有少少油膩,雖然唔算係好鹹,但食得耐嘅時候就會覺得好滯。我覺得加蝦醋會香d鮮味d。調味料至於個麵,見到師傅好heart咁樣去整,每一碗都有過一過水。我覺得個面比較硬身少少,麵線比較粗身。我最喜愛反而係個叉燒,火焰但又唔會乾身,好有叉燒味好正👍🏻每碗麵都有磅下幾重。

枱面有教應該點食沾麵。

調味料

每碗麵都有磅下幾重。
10 分鐘 (堂食)