2019-04-19
香港而家好多新嘅拉麵鋪,而且好多都係日本越洋黎香港開嘅分店,所以都好耐無黎試呢間巳經坐鎮銅鑼灣好多年嘅老字號拉麵店。今日適逢喺附近,所以決定回味一下。記得上次黎嘅時候都仲係要比現金,而家已經有一部自助點餐機,可以比八達通同信用卡,方便左好多。加左呢部機,令本身巳經好有日本feel嘅鋪頭更加有feel。我其實唔太鍾意蝦米,但因為想食味噌湯底,所以都係點左蝦味噌拉麵。意外地蝦米雖然好多,但味道唔會太重蝦味,唔會搶左個味噌味,所以成個湯底配合得好好,好濃郁亦都唔會油膩。雖然佢個湯都係比較濃味,但係無味精味!我有根住呢個表自行調製左特濃口味,加左蒜蓉之後個湯香濃左,不過個人覺得唔加原味更好食!另外佢d辣芽菜都幾辣。個麵係細麵,麵線好幼偏硬少少,好適合我呢d鍾意有咬口嘅人😋 個豚肉好夠味,不過如果可以用肥膏會更加好!Overall我都仲係好喜歡別天神嘅味道,而且價錢唔貴👍🏻
Overall我都仲係好喜歡別天神嘅味道,而且價錢唔貴👍🏻