1K
2016-01-23 244 瀏覽
一月尾既天氣終於開始轉冷。冷冰冰既日子就最岩食番碗熱辣辣既咸香拉麵,暖一下個胃呀!黎到佐敦呢間拉麵達人,係區內都幾有名氣。醒目既日式裝修,離遠已經可以留意到,門口掛住印有大大隻字“達人” 既燈籠,相當吸睛!雖然鋪頭所處地點唔係人流如鯽既大街,而且去既當日落住微雨,但估唔到依然有八成既滿坐率,睇黎都有唔少熟客支持喎~我叫左一客達人黑蒜拉麵。麵身幼直,略嫌偏硬,猶幸尚算彈牙。以豬骨作基調既湯底有極濃郁既黑蒜油味,一片黑晶晶既濃湯之上飄著油花,香氣四溢。加分點係本身睇樣以為會好油,但食落口驚喜地唔會過份油膩。香濃之極既湯底,因為有唔同既配料,再加上黑蒜油既甘苦味同油潤,不論味道或口感都有鮮明既層次感。溏心半熟蛋既蛋黃仍呈膏狀,蛋香味滿溢口中,在冷天感覺滿足。朋友就叫左一個人気之選既櫻花蝦拉麵。麵底當然係如出一轍。呢款海鮮口味拉麵既主角係炸至金黃既櫻花蝦同蟹柳棒。櫻花蝦既口感細緻,香脆回甘。而且湯底帶有蝦既甘甜滋味。但可惜就過咸。溏心蛋襯托之下,整體來說味道不錯。兩者之中,我個人較喜歡黑蒜拉麵。拉麵熱潮方興未艾,一間又一間主打唔同特色既拉麵鋪係近幾年接連湧現,而且唔少水準都同日本本地既出品越貼

拉麵熱潮方興未艾,一間又一間主打唔同特色既拉麵鋪係近幾年接連湧現,而且唔少水準都同日本本地既出品越貼近。可能競爭大左,有部份拉麵店就大搞噱頭宣傳,往往重視噱頭多於食物本身既質素。其實只要用心出品,煮出水準食客自然就能夠感受到誠意,又何須捨本逐末呢。
2016-01-16