2018-12-12
一直鍾意飲茶嘆一盅兩件,上網見到盈翠軒做點心放題,團購價$68 再加 即場$48, 俾$116就90分鐘可以任食,計落即係每人食5碟都已經回到本,而且係尖沙咀廣東道都算就腳,就book左星期日下午2pm食,去到位有大半係空嘅,環境就係一般唔太新淨嘅茶樓。之前上網聽聞服務態度差,可能因為人少唔算太忙,我冇體驗到特別服務差,叫加水同執台都好快。兩個人一坐低即叫左十幾樣野,不過炒貴刁同鳳爪已經冇晒,食到3點多啲菜苗餃都冇埋,所以都係建議早啲去食炸物因為新鮮炸起,所以好脆生煎蝦腐皮卷香煎韭菜餃脆皮芝士手卷鮮竹卷對我嚟講肉比較實,我鍾意入面嘅料鬆啲,等啲汁可以吸得多啲,不過個湯夠清菜苗餃唔錯,唔會過份調味,蝦又大大粒野菌餃蘑菇包都係熱辣辣上,一啖咬開入面有適當份量嘅香菇粒,包質地軟熟,幾唔錯腸粉一般,叉燒腸正正常常,唔係特別香,味唔算濃,牛肉腸冇咩牛肉味其實甜品類都好多,叫左個木瓜凍都唔錯,不過怕浪費冇叫好多。總睇點心味道雖然係放題,但質素相信冇做差,算係個十分對得住價錢嘅點心放題,想狂食點心嘅朋友可以去試下
炸物因為新鮮炸起,所以好脆
生煎蝦腐皮卷
香煎韭菜餃
脆皮芝士手卷
菜苗餃唔錯,唔會過份調味,蝦又大大粒
野菌餃