2018-08-23
細個住荃灣, 所以對我黎講好有親切感, 約左朋友去荃灣食飯, 自然就去左出名多好野食嘅路德圍搵食。入左一間越南餐廳, 冷氣充足, 都算坐得舒服,兩人晚餐食到飽飽都係三百幾蚊。我點左招牌菜-頂級生牛肉湯河($68), 佢介紹湯底係自家以鮮牛骨煲成, 好吸引.果然係值得推介的, 呢個河粉係我試過無數越南餐廳中比較出色的, 湯底好清甜, 忍唔住飲左幾啖,河粉好滑, 夾埋個湯無得彈,牛肉亦剛剛好. 價錢又唔貴, 有時一個人想簡簡單單食碗粉都可以再黎呢食喎…另外叫左啲小食, 雜錦拼盤, 串燒雙拼同炸蝦餅。越式炸蝦餅推介, 好彈牙, 唔會炸到好熱氣。雜錦拼盤($98) 有雞翼+蒸粉包+庶蝦+春卷。雞翼好入味, 有少少香草味。蒸粉包我本身唔鐘意食, 不過朋友話OK。春卷其實我覺得啲同蒸粉包差不多。庶蝦好味, 淋得黎彈牙, 但其實好似同蝦餅係一樣, 只係型態唔同左。串燒雙拼-牛及雞($88),一次過試到兩隻串燒,我比較喜歡雞串,有少少少香草味。椰青$30認真抵飲,好大個,青甜解渴。凍鹹檸水$26,鹹檸味非常豐富,夏天消暑一流
另外叫左啲小食, 雜錦拼盤, 串燒雙拼同炸蝦餅。
越式炸蝦餅推介, 好彈牙, 唔會炸到好熱氣。
雜錦拼盤($98) 有雞翼+蒸粉包+庶蝦+春卷。
雞翼好入味, 有少少香草味。
蒸粉包我本身唔鐘意食, 不過朋友話OK。
春卷其實我覺得啲同蒸粉包差不多。
椰青$30認真抵飲,好大個,青甜解渴。
凍鹹檸水$26,鹹檸味非常豐富,夏天消暑一流