2017-05-01 5469 瀏覽
去觀塘接個朋友收工,佢順手帶我去食一間附近的餐廳。觀塘的工業大廈之中真係隱藏好多美食的,今次呢間叫做February的餐廳,名字都已經夠耐人尋味,內裏的裝修幾浪漫,適宜情侶來浪漫晚餐!叫咗個套餐,先來個帶子煙三文魚沙律,聽個名好似都係平時食開嗰啲沙律,但係上菜的時候都幾令人喜出望外,首先個帶子係有輕輕咁煎過,幾香,而且都幾大粒,三文魚亦都份量很多,而且唔係一片片的,佢幫你切成一條條,配合沙律菜一齊食,令到三文魚肉的size同菜可以配合,幾細心!之後上的龍蝦湯,亦都比我想像中精彩,餐廳毫不吝嗇,龍蝦湯都大大碗,裏面亦都好多蟹肉,十分鮮,龍蝦味好濃郁,湯的質感幾滑,但係又唔會太厚身,作為餐前湯唔會太滯,很好。蟹肉再次出現了!就係main course 橄欖蒜片蟹肉天使面。就咁看圖都見到又係大大碟好抵食,而且碟邊的裝飾幾有心思,令到一碟意粉的賣相加分。而且蟹肉的比例其實都幾高,令到我每一啖意粉都可以同時食到少少鮮甜的蟹肉,蒜香令到意粉的味道生色不少。呢碟好夠肉感的main 可以同時滿足晒你兩個願望,首先由厚身的黑毛豬鞍開始食起,想像中豬肉只能夠係平平無奇的一舊肉,但原來可以咁正,豬鞍肉的油脂

呢碟好夠肉感的main 可以同時滿足晒你兩個願望,首先由厚身的黑毛豬鞍開始食起,想像中豬肉只能夠係平平無奇的一舊肉,但原來可以咁正,豬鞍肉的油脂經過高溫煎煮之後溶溶地,好香溜,食落黑毛豬的肉質好彈牙,口感好好!

香草羊架就食得多,但係芝士羊架就真係第一次食,係一個幾新穎的配搭,羊架肉被融化了的芝士包圍了,令每一口羊肉可以同時品嚐羊肉的香同芝士的滑溜,雙重濃郁。

味蕾得到大大的飽足,呢餐十分抵食,尾聲仍有甜品來個完美的結局,有藍莓芝士蛋糕同埋奶凍同埋雪米糍,我特別鍾意個奶凍,因為好細滑,本來都已經食到好飽都忍唔住成個食晒。

2017-01-16