2020-10-19 66 瀏覽
疫情關係今年無得去日本旅行,惟有食豪啲啲找間日式餐廳來個廚師發辦,緬懷一下日本的味道。餐廳提供了三款廚師發辦組合,由三百到六百蚊不等,豐儉由人。我選了翔那款,包含10件壽司,1件手卷和1碗麵豉湯,份量聽落已經相當豐富。🧡海膽壽司海膽壽司面頭的海膽份量十足,食落完全冇苦澀味,新鮮甘甜,性價比幾高。🧡拖羅平時唔係太好拖羅壽司,不過今次就比佢入口即溶的口感所感動,加上魚肉油香四溢,令到我下次黎食都會想再encore。🧡剝皮魚壽司魚生上放魚肝既壽司比較少見,聽職員介紹先知係剝皮魚壽司。因爲剝皮魚本身味道較淡,所以特別加上鮮味既魚肝提味,試過就知魚生和滑溜甘香的魚肝都可以咁岩key!🧡蔥吞拿魚腩手卷手卷中的三文魚蓉同其他魚生一樣都咁新鮮,食落肉質綿密好有鮮味。餐廳價錢合理而且魚生質素不錯,會考慮再來試試其他款式的刺身。

🧡海膽壽司

🧡拖羅

🧡剝皮魚壽司

🧡蔥吞拿魚腩手卷

餐廳價錢合理而且魚生質素不錯,會考慮再來試試其他款式的刺身