2018-07-02 157 瀏覽
這天等埋男朋友放工,在屋企附近吃晚飯,試左呢間街坊朋友介紹既火鍋餐廳,有百幾蚊/二百幾蚊套餐,眼見多$100海鮮配料吸引多了,我們就豪爽地選了貴一點的套餐。檯面上有建議食法,跟住次序一步一步食食到最後其實好飽好滿足。火鍋調味自助BAR,有基本既蔥花蒜粒辣椒,尚算整潔。餐廳內有豆漿和竹蔗水供食客任飲,其實汽水則要加錢,其實整餐飯既份量都不少,飲竹蔗水比較好,清熱又不會太飽。一開始既火鍋湯底係花膠雞湯做底,不過說實在味道不太濃郁,較清,但卻可以不太影響頭輪海鮮既鮮味。二人前海鮮籃出場喇,個籃仲大過個煲好多好多好多,佢地擺到個籃好靚,龍蝦開哂邊好吸睛,數量一點都唔少,每樣每人都唔係一兩件咁簡單,個桶蠔好大隻,食完其實都開始飽。 關於煮海鮮既時間,我真係唔識,好彩有教學,跟住指示做其實唔會FAIL,加上男朋友落力睇火計時,我差D食唔切。煮完海鮮後,可以放入提供既粟米南瓜芋頭,雖然一開始食佢地3樣野無乜味,但原來佢地可以為之後既粥添上唔少香味。其實呢個套餐雖然唔係任食,(但原來加錢係可以UPGRADE去任食,但我認為除非你仲大食過我地,好果唔係淨套餐已經好飽。套餐除左頭先勁大份既海鮮籃外,另加一
火鍋調味自助BAR,有基本既蔥花蒜粒辣椒,尚算整潔。
其實呢個套餐雖然唔係任食,(但原來加錢係可以UPGRADE去任食,但我認為除非你仲大食過我地,好果唔係淨套餐已經好飽。套餐除左頭先勁大份既海鮮籃外,另加一碟一切肥牛,仲可以係配料欄近六十款配菜中再選六款,比多二人份,就好似西洋菜餃咁,二人份已經有6隻,份量一點都唔求其。
配料方面我地剔左炸魚皮,豚肉,西洋菜餃,滑雞,生菜,魚腐,我覺得魚腐既質地比較特別,而且好索湯,其他既都正正常常。
當你全部配料都吃勻後,那就可以跟職員講加粥膽,粥膽其實係煮得超綿又稠身既粥,加到我們前面已經吸收哂整個宇宙既精華既湯底入面,搞兩搞個粥再翻滾就可以熄火,我先試一啖,唔講個粥呢個時候係我最中意既綿度,個味係好鮮甜又清,唔敢想像之前成個鐘我係咁放唔同既野食落去過水都有咁既效果,真係好神奇。
雖然好味,不過太飽,我地最後每人食左3碗終於頂唔住,食唔哂。
2018-06-27