2022-09-16 48 瀏覽
不經不覺一鍋堂已經成為左我飯堂之一,因為好味又抵食,地點又方便,單單喺旺角區已經有兩間分店,今日同朋友二人又來到打邊爐,出糧無耐仲有貨,所以今次就揀左C餐,湯底選擇非常之多,上次食左鯊魚骨,今次就叫左胡椒豬肚湯,湯料除左有大量胡椒豬肚,仲有酸菜、大蔥,份量十足,可以飲啖湯再打邊爐,辣辣地非常開胃。一鍋堂瓊華店位於瓊華中心6樓,由於開張不久,仍非常新淨,裝修簡潔明亮,座位闊落舒適,剛剛過完中秋,驟眼看著吊燈更似月亮。一坐底,先掃QR CODE下單,於是便去自助區調醬料及取飲品,這裡除了一般的紙包/罐裝的飲品外,更有用還原水自家製的茶類飲品例如洛神花茶、羅漢果茶、薄荷烏龍茶等等,無糖飲品美味之餘對健康無負擔。自助區還有好多丸類及前菜、小食選擇,儼如小型Buffet區,而且雪櫃冷氣充足,保持食品新鮮~落完單好快就有侍應將食物送上,非常有效率,而且好有禮貌,服務一流~澳洲M5和牛板肉,油花均勻,肉質細嫩濃郁牛肉香味,睇相片已經一目了然,無需多講~封門柳相對上油花較少,但肉質味濃肉有咬口,各有千秋。菜類大多在自助區自取,常見如生菜、娃娃菜等一應俱全,少見的羽衣甘籃亦有提供海鮮類如蜆、珍珠貝、海蝦

海鮮類如蜆、珍珠貝、海蝦、鱔片全部都好新鮮,鮮味十足,不過有一款我一試愛上,名字唔係好記得,好似係叫台灣烏魚片,魚味好濃,又鮮又滑而且無骨,個人認為必食嘅仲有野生竹笙&鮮淮山~

總括而言,食物種類多無需多講,火鍋任食放題有埋海鮮仲只係呢個價錢,真係ON LIST 要不斷翻啅嘅任食火鍋,唔怪得WEEKDAY都成日人山人海