2021-01-13 305 瀏覽
去到尖沙咀韓國街會有好多韓國嘢食,本來去開其中一間,點知冇開門,橫掂去到又趕住食晏,就去對面街,搵到呢間「韓城美食」。入到去唔係太多人,地方乾淨企理,只係有啲凍,因天氣凍,而餐廳仲仍有開住冷氣;可能咁樣會令你更想叫啲熱辣辣嘅嘢食🤣 。檯與檯之間相隔一段距離,餐廳及客人都守規矩。見到隔離嗰檯客叫咗一個出哂煙嘅大鍋🍲,望落好正咁,估佢係人參雞湯,跟著我哋又學人叫湯類。仲叫埋熱辣辣嘅湯麵、炸雞。見到價錢仲非常抵食,呢間餐廳仲有外賣八折,期間一直有人出出入入嚟拎外賣。另外,學生又會收平啲,冇賺到盡,收費非常合理,呢一點令我一定會再嚟幫襯。👍呢個係韓式豆腐海鮮湯連一個飯,HK$58。有隻生蛋,一般食法一定浸佢落湯撈埋一齊,個湯有好多海鮮,魷魚🦑、蜆🦪、🦐蝦、金菇🍄、豆腐、一隻蛋🥚,塞到滿,呢個湯連一碗飯,我哋兩個人所以額外叫多碗飯,HK$10。個湯算係較濃,朋友鍾意清淡少少,但我覺得差唔多,🍚送飯好好味。芝士湯拉麵🍜,HK$48,好正路,而公平啲講,好少餐廳會整韓式公仔麵整得難食,今日太凍又肚餓,熱辣辣一個麵,最終飲哂佢啲湯食哂啲麵,暖笠笠而好滿足。呢個甜辣雞翼好好食,只係HK$38,有四隻及四

呢個甜辣雞翼好好食,只係HK$38,有四隻及四條煎年糕,我唔鍾意食年糕,但呢個年糕似腸粉,見佢細細條所以試吓,點知又幾好味,唔會令你覺得好滯。雞翼仲有原味及豉油味。絕對要叫嚟食。全部加埋 HK$154。每人HK$80,咁嘅價錢食到好嘅食物質素👍,絕對可以再幫襯,非常抵食。

2021-01-13