2021-11-02
大圍海福附近都有幾間食肆,趕住返屋企唯有買外賣,burger與壽司之間我揀咗後者,呢間千之味我記得之前想訂到會嘅時候都有睇過,不過果次最後冇訂到,今次就可以試吓啦。鋪位細細,基本上就係一個廚房加收銀位置,落完單就企喺度等,等左陣發覺幫襯既人都唔少,這點很重要,因為多人買d食材先去得快先至夠新鮮!外面有張吧枱,不過疫情之下都相信冇人會即場企喺度食。外賣紙上邊有各式各樣嘅刺身、壽司、小食和冷麵等,都有唔同價錢嘅壽司拼盤或盛盒,不過後來發現旁邊嘅易拉架有平價晚餐,$55起仲包飲品,五點前落單當午餐價仲平啲,太抵食所以叫咗四個。四色丼($78)有三文魚、油甘魚、甘蝦、墨魚、蟹子,刺身都切得幾大片,而且都新鮮,質素對得住個價錢!壽司餐($98)十件包括三文魚(兩件)、油甘魚、白身魚、赤蝦、吞拿魚、蟹子、玉子、熟蝦及饅魚,件件飽滿,質素算唔錯。為咗照顧小朋友口味,所以叫咗兩個冇刺身嘅飯。燒汁牛肉飯( $60 ),牛肉份量都幾多,似一般的打邊爐肥牛,個汁都幾好味。照燒雞扒飯($55)塊雞幾厚切,而且都滑,個汁夠濃,同前者相比我會鍾意雞扒多啲。同時叫左一小盒蟹柳卷等小朋友有壽司食,$20/6件性價比高
同時叫左一小盒蟹柳卷等小朋友有壽司食,$20/6件性價比高!一啖入口小朋友食得好開心!
4個晚餐均附送罐裝可樂或紙包烏龍茶,收銀前雪櫃自取,相當方便。