2016-10-11 189 瀏覽
屋企人住第一城, 間中入黎都會響附近食埋飯. 佢地介紹我去河畔有間日本野, 話抵食又好味.雖然睇落唔係好大間, 不過光猛乾淨.坐低一打開個menu, 頁頁都係食物圖片, 剩係睇圖都好吸引, 唔會下下睇字咁悶.先要個章紅魚沙律, 面頭係一片片既章紅魚, 唔係一粒粒. 魚肉軟嫩, 沙律當然唔會配醬油, 而係配沙律酸酸地既汁, 但味道又好夾, 仲好開胃. 沙律菜都幾多, 新鮮爽口.一樣開胃野唔夠, 整多個牛油果芒果三文魚班戟,  呢個好似壽司卷物, 班戟皮好軟熟, 包住牛油果芒果蟹柳等, 芒果個味最出, 反而食唔到牛油果味. 另外加左沙律醬, 成個都酸酸甜甜, 都係好開胃既小吃.再黎三款以黑松露為題既壽司, 有鵝肝, 帆立貝, 左口魚. 呢類小店好少會有鵝肝, 估且一試, 點知非常驚喜. 鵝肝夠厚夠肥美, 外層煎到焦香, 但入面仍保持軟嫩, 入口一D都唔油膩, 仲帶少少油香. 帆立貝新鮮爽甜, 亦都夠厚. 左口魚唔韌, 爽口鮮美. 日本野好鍾意食串燒, 所以要左鹽燒牛舌, 牛舌夠厚肉, 咬落好有質感, 爽口唔韌, 鹽燒唔會太咸, 食到牛舌本身既鮮味.飲左杯荔枝梳打, 荔枝味清清地好香, 梳打

雖然睇落唔係好大間, 不過光猛乾淨.

飲左杯荔枝梳打, 荔枝味清清地好香, 梳打夠氣解渴.