餐廳: 北京樓 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

1K
2014-09-11 3612 瀏覽
以前去開中環北京樓食都知道食物有番一定水準嫁啦,但係一直都無機會去旺角果間食,入到去已經感覺到同中環分店好大分別,座位放得好近好容易同隔離撞椅,出入都比較麻煩。再打開餐牌,直頭好大驚喜!菜式同中環一樣,但系價錢至少打左7折!!例如北京填鴨中環就$400幾,呢到大概$268,仲可以選擇3食,味道上就差唔多,不過係外觀上既分別,呢到係全部放曬一隻大碟,中環店就分幾隻鴨型既細碟。水準來講,中環店既水準較高。今次既片皮鴨水準的確有點令人失望。首先,餅皮較厚,食落去有啲好粉既感覺。而且隻鴨片皮都要一段時間,上到枱已經唔夠熱了,更加多了一份油膩的感覺,令其滋味大失。但肉質還算是可以吧!醉雞無好濃烈既酒味,對於普通食客來講,這個味道應該算系剛剛好。而且雞肉都尚算嫩滑,但份量太少,一人一塊已經全無。整體黎講,都系覺得中環店既質素較高。下次都未必去返旺角呢間分店
以前去開中環北京樓食都知道食物有番一定水準嫁啦
!!
2014-07-26
35 分鐘 (堂食)