2020-06-27
講開川菜, 十二味絕對係我嘅至愛,差唔多每個月都會嚟十二味食午餐,今日就嚟到北角呢一度約咗朋友食晏,又係點返同樣嘅招牌菜。睇開我食評嘅朋友都知道我好鍾意嚟呢度食川菜,午餐來來去去都係揀嗰幾款,第一個絕對要揀嘅就係酸菜魚,因為無論魚同埋酸菜湯都係超開胃超好味,魚肉夠滑夠新鮮,酸菜湯帶有少少酸菜但又唔會過於酸嘅味道,做得非常之好第一道菜。田雞麻辣香鍋也是我特別喜歡的一道菜,通常我都會叫小辣,小小辣已經很夠香夠味,田雞嘅份量都唔少㗎,再加上啲蓮藕片、芽菜、薯仔片等等的配菜,成碟田雞麻辣香鍋真係勁足料,餸菜都係一流。蔬菜來講,乾扁四季豆就係我必點,四季豆條條都咁大條,用佢哋秘製嘅醬料,炒得又香又夠濃味,中和下田雞同埋酸菜魚都好唔錯㗎。北角呢邊嘅分店環境都很舒適,侍應的服務也很好,大家離開想食川菜就記得來十二味啦。