2022-12-24
連續兩日喺尖沙咀的居酒屋食晚飯,都係幫襯老字號。鮨處松戶嘅裝修傳統全面,有榻榻米區,廚師發辦區,我哋坐大廳食居酒屋食物。鮨處松戶海鮮沙律沙律好大碟,材料好多,四款刺身包括三文魚子、三文魚、吞拿魚及帶子,仲有玉子、青衣瓜、生菜,最特別係用咗好多炸脆片,令沙律增層次。冇特別醬汁調味,就係靠海鮮,非常原味,口感爽!$95好抵食。和風汁左口魚薄切用醋汁醃過,肉質變咗爽爽地,酸酸地,又有紫薑少少辣味,比一般軟淋更有口感,$280,刺身來講唔算貴。加州卷味道豐富,大大件,食飽飽,$88/客有8件。芝麻雞翼一客2本賣$68,雞翼幾大隻,肉都幾多,相當酥脆,芝麻與鹽混合了的味道。雜錦天婦羅$120客,包括有三隻炸蝦、沙鎚魚、紫蘇葉、冬菇、南瓜及番薯,種類豐富分量十足,炸漿很薄,脆而不油,好食。煱仔烏冬($100)呢個烏冬抵食,$100啫,兩個人分啱食嘅,有一隻炸蝦,另外湯料有蟹柳、冬菇、菠菜、一隻生蛋及一粒雞肉。味道清清地但又足夠,很有在家自己煮烏冬的味道,溫暖!服務態度都幾好,上菜速度啱,幾寬敞,坐得舒服,值得再嚟。
鮨處松戶海鮮沙律
和風汁左口魚薄切
加州卷
味道豐富,大大件,食飽飽,$88/客有8件。
芝麻雞翼
雜錦天婦羅
煱仔烏冬($100)
味道清清地但又足夠,很有在家自己煮烏冬的味道,溫暖!
服務態度都幾好,上菜速度啱,幾寬敞,坐得舒服,值得再嚟。