2019-10-15 921 瀏覽
一向好中意食車仔麵,但北角近年新開幾間都唔好食。上星期見到丹拿度嗰間日木三分上海嘢竟然隔一條街開左間車仔麵,好奇之下就嚟試下,點知非常有驚喜!首先價錢方面,而家d車仔麵店通常將d餸以價錢分類,菜呀腐皮嗰啲就7蚊8蚊,肉類例如雞翼牛腩同丸嗰啲就9蚊10蚊,名貴啲例如花膠嗰啲就11蚊至15蚊都有。但係呢度就所有餸都係劃一價錢,而兩餸起$34,三四五餸都係每加一款就只係加5蚊,即係五餸只係$49,好抵!咁抵又有選擇困難症嘅我無理由唔揀五餸!最後揀左墨魚頭、韮菜餃、蘿蔔、豬膶、咖哩魷魚,配米粉,中辣。一上枱大大碗已經覺得好豐富,最驚喜係除左一般粉麵檔會有嘅炸蒜同葱花之外,仲有櫻花蝦!成件事即刻高級左!湯底方面由於我叫左中辣所以唔係好知本身咩味,但似係比較濃味嘅紅燒/腩汁湯底。中辣對我嚟講剛剛好,佢嘅辣醬唔係潮州辣椒油嗰隻辣,有少少似係是拉差橙式醬嗰隻辣,好惹味。米粉正常,餸方面全部大大份,唔會因為只係5蚊一款將貨就價,性價比極高!跟住每款餸講少少!墨魚頭:從來未喺車仔麵店見有呢樣餸,本身中意食墨魚丸墨魚餅嘅我一見到就即刻揀左,結果非常驚喜!大大件爽口得嚟有嚼勁,有成5-6舊,值得推介!韮菜餃:

韮菜餃:我對韮菜味情有獨鍾,平時食餃子必食韮菜餃,但奈何坊間好多餃子店d韮菜餃都係肉多過韮菜,唔啱我心水,估唔到呢度d韮菜餃正正係韮菜多過肉,size適中唔算細隻,唔記得有3定4隻,但總之好滿足!

蘿蔔:好記得銅鑼灣新記d蘿蔔係甜到好明顯係浸過糖水,食過一次怕怕!呢度嘅蘿蔔淡淡地清清地,多水無渣,索左辣湯汁之後味道啱啱好!有5-6舊。

豬膶:個人中意頂到剛剛熟嘅豬膶,呢度就煮得熟過龍,味道正常無苦味。有5-6舊。

咖哩魷魚:比較失望,完全無咖哩味,似係白烚再淋d咖哩汁上去,所以成條魷魚鬚仲係粉紅色無染到咖哩色。好彩都係爽口嘅,只係無乜味。

今次無試飲品,見到好似有自家製飲品,下次再試,因為一定有下次!
2019-09-30