2018-04-11
原來沙田河畔花園都幾多野食,因為新城市廣場果邊雖然就腳,但貴d同多人等位,所以朋友教路來河畔花園呢邊食午飯,一樣都係要等位架啦,但平d囉。呢間九份•十分,好彩地方大,等位都幾快,就呢度啦!餐廳是坐滿人的, 但地方大,樓底又高,不覺得迫夾,所以坐得很舒適。午餐選擇很多,而且仲跟餐飲,仲有珍珠奶茶等台式飲品揀。見到甜品,忍唔住點多個先!而且價錢$58一份唔貴。餐飲揀咗蜜桃綠茶,見到個包裝都覺得開心,因為真係好似買台式飲品咁樣,啤咗口,最鍾意蜜桃香味,清甜又醒神!飲落不太甜,綠茶味突出,天氣轉熱,飲完消暑去滯。點咗魷魚羹麵線配肉燥飯$48,見到魷魚羹麵線,超開心呀! 諗起台灣夜市,魷魚羹係必食嘅!唔好嫌佢細細碗,因為仲有肉燥飯。即刻食條魷魚滑,口感夠彈牙,裏面好多魷魚粒,越食越香。魷魚湯羹煮得很夠濃,有魷魚餚過的香味,咸咸地濕濕地,好開胃!麵線是很幼身的麵條,一絲絲入口即溶,而且吸收了魷魚湯的味道,真是精華所在,一定要連湯一起吃,吃個碗底朝天,十分美味!肉燥飯原來還有半隻鹵水蛋。鹵水蛋鹵得非常入味,也不怕吃飯很乾身,因為肉燥很多汁,咸中帶甜,拌飯吃一流,而且肉燥的豬肉很新鮮,食落口感煙韌,一
午餐選擇很多,而且仲跟餐飲,仲有珍珠奶茶等台式飲品揀。
見到甜品,忍唔住點多個先!而且價錢$58一份唔貴。
肉燥飯原來還有半隻鹵水蛋。鹵水蛋鹵得非常入味,也不怕吃飯很乾身,因為肉燥很多汁,咸中帶甜,拌飯吃一流,而且肉燥的豬肉很新鮮,食落口感煙韌,一整碗飯也吃光光。
雖然舖滿肉燥汁,飯也不會太淋,仍然很有飯味,很有口感。 這個午餐有麵線,又有飯,一定夠飽,而且味道很好!可是我這個為食貓,很喜歡吃甜品,所以要叫起甜品了。
香蕉芝麻冰淇淋鬆餅$58。 估唔到這個價錢算平, 但也這麼多材料!有雲呢拿和芝麻雪糕球,口感較硬身,因為做甜品不能夠這麼快便溶掉,我比較喜歡黑芝麻味,芝麻味香濃。伴有新鮮香蕉片,灑上朱古力醬,真的是味覺的完美組合!香蕉口惑滑,朱古力醬香甜,還有士多啤梨味忌廉,令口感更滑溜!
主角鬆餅,口感鬆軟又香甜,不會油膩,外層焗成金黃色,稍微香脆的,伴著香蕉一起吃,是我最感動的一刻!就算吃完一個午餐,我依然吃得下整份甜品!但稍有遺憾的,就是士多啤梨味忌廉有點突兀,因為這是香蕉芝麻冰淇淋鬆餅,沒預算有士多啤梨味的出現,打亂了這個甜品味道的一致性,如果以純奶味打成忌廉會更好。