2018-01-27
同表妹行開哩頭,見有啲餓,就行入商場度搵嘢食。表妹一向最鍾意食拉面,係底層食肆一兜就見到哩間充滿日式居酒屋風味的拉面店。由於接近下午打烊的時段,店內唔算多人。啲四人檯好寬鬆,同六人卡位差唔多。除咗店內日常供應午餐定食拉面同小食外,侍應姐姐仲好親切咁溫馨提示我哋有是日精選推介。環境清靜又坐得舒服,見到啲小食價錢又實惠,決定試多幾款。(其實係選擇困難見到咁平點可以唔揀多幾樣)等咗唔係好耐,啲嘢食就陸續送上。我點咗餐牌上完全無圖片,用手寫既貼紙「安格斯牛肋條飯」。結果出乎意料地好味,值得一試再試。唔好睇佢咁大舊,但一啲都唔會鞋唔會韌,啲肉汁滲曬入牛肋條的肉入面,越嚼越滋味,齒頰留香,送飯真係一流。順帶一提,蒸蛋好滑,淡淡蛋香,千祈唔好錯過。表妹揀咗豚軟骨拉面,分咗一舊豚軟骨我食。可能係我食過最冧最入味既豚軟骨啦。我聽講唔係個個人食豬軟骨都會將舊軟骨食埋,但minipapa一向會食埋。佢哩度豚軟骨啲肉冧得嚟唔會散之餘,佢啲骨好容易咬,冧果種程度有啲似硬身少少既牛筋,而且仲有啲膠質果種少少癡牙感覺。兩個主食都證明火候同醃肉都非常好。跟餐餃子,有三隻咁多,抵食。最愛食雞軟骨,好好味,雞腎略嫌乾咗少
安格斯牛肋飯
豚軟骨拉面
兩個主食都證明火候同醃肉都非常好。
跟餐餃子,有三隻咁多,抵食。
最愛食雞軟骨,好好味,雞腎略嫌乾咗少少。
雞翼煎得好透,食落唔會好硬,香口。肉眼串好juicy,同牛肋肉一樣越嚼越香。
多春魚可以點跟餐小食,但我嫌兩條唔夠,所以自己單點既小食。估唔到咁大條,燒出嚟又唔會完全乾爭爭果種,而且魚子好多。不過可能因為鹽燒,有點偏鹹。
鹽燒五花腩我原先仲以為一舊舊果種,點知係一塊塊,仲要咁厚,同我平時去韓燒果種薄身完全唔同。而且火候十足,又唔會流失曬啲肉汁。咁多樣小食我最鍾意哩款。
兩個人食咗咁多真係好飽,而環境好舒服,又唔會似大商場啲食肆咁要食到滾水碌腳咁,仲要食咗咁多嘢先三百幾。真係幾抵食。