星期六中午喺旺角搵食,喺OpenRice App見到有間餐廳名叫街坊cafe,幾特別咁,再睇睇原來預先經OpenRice App訂位,散點食物同飲品有五折優惠,但優惠就唔可以用喺甜品或者套餐。唔理咁多都係網上訂咗位先,攞咗個優惠去到再慢慢睇有咩食囉。餐廳喺女人街街頭(近廣華醫院嗰邊),地點都幾方便。不過個招牌唔係咁顯眼,要留意吓。揀嚟揀去,都係覺得佢個「皇牌二人套餐」最吸引,乜嘢都有齊,同埋唔駛諗太多,太苦惱。套餐係冇五折優惠架,不過粗略計過吓,散點都唔係爭好遠。個套餐已經包左湯、沙律、小柄鐵板烤扒、皇牌沙河粉、甜品、飲品。湯就揀咗皇牌極上龍蝦湯窩,要加$38。真係一大窩架,個湯都幾濃,幾有龍蝦湯味。裏面仲有一條條嘅蘆筍同埋粒粒龍蝦肉。沙律係傳統凱撒沙律,一大盤,沙律都新鮮,但醬汁同煙肉就少左啲。小柄鐵板烤扒就揀咗燒西班牙黑毛豬配松露汁$298,係好大個鐵板。黑毛豬係厚切,都幾大塊,夾有少少肥肉,入口唔「鞋」,都幾軟腍。配菜個薯格好脆好好食,有驚喜。朋友大讚個松露汁好好味,但我又唔覺得個松露味好出喎。皇牌沙河粉揀左龍蝦汁海鮮河粉,海鮮有青口、蝦、蜆,都算有料到。可惜唔夠龍蝦汁,顯得較為

。套餐係冇五折優惠架,不過粗略計過吓,散點都唔係爭好遠。

朋友大讚個松露汁好好味,但我又唔覺得個松露味好出喎。

皇牌沙河粉揀左龍蝦汁海鮮河粉,海鮮有青口、蝦、蜆,都算有料到。可惜唔夠龍蝦汁,顯得較為乾身,味道唔夠濃。
甜品揀咗Tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕,一上枱我就係咁傻笑,真係相‧當‧巨‧型!!! 用一大個鍋上枱,一大底雞蛋仔(下面仲有一層),外脆內軟,上面一大層吉士醬,再加埋滿滿朱古力粉。仲有半溶棉花糖同雪糕,非常滿足。雖然係甜品,但成個配襯唔會過甜,食晒都唔覺腬,大愛

Tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕

仲有兩杯餐飲,可以任揀餐牌裏面嘅飲品,唔包花茶系列,但都好多選擇喎。

我揀左朱古力咖啡,個拉花咁靚咁可愛,真係唔捨得飲
。
朱古力咖啡

一加一(芒果菠蘿藍碟花凍飲),顏色幾靚。
仲有星星蒟蒻。

全個二人餐連轉左一窩龍蝦湯連加一,都只係$370,仲要咁大份量,三個人食都好足夠。好抵食呀~~~
2017-07-15
Tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕