2021-08-12
呢排要去北角上下堂,所以就explore下呢區嘅野先。第一次去北角𣿬,發覺都幾完善喎,大牌子要有嘅都有,又有一田!行行下又未夠鐘,去食下野啦,見呢間小巷弄裝修幾新淨,一於去睇下。咁啱仲有下午茶,就嗌左d小食:起司蛋手抓卷餅($40),肉燥青菜($16),綜合甜不辣($16),凍台式奶茶(+$3)。係個菜黎左先嘅,因為好肚餓嘅關係,一開始就食哂,唔好見佢無乜汁,d肉碎幾入味,撈埋d生菜一齊啱啱好。之後就有綜合甜不辣,我鐘意細粒個隻多啲,可能細粒煎炸得香口d,佢好有咬口,點埋甜辣醬一流,好有台灣夜市一袋甜不辣個種味道。跟手起司蛋手抓卷餅就上菜啦,佢同其他餐廳個d手抓餅唔同,入面全部都係椰菜,包得好實,本身仲諗住會唔會唔夠飽….點知係好filling嘅,同埋佢只有手抓餅入面一層芝士,但每一啖都有芝味,如果鐘意芝士拉絲又會漏岀黎嘅朋友,呢個就唔啱你啦,不過只係想要少少芝士又想食得健康啲嘅,呢個一流!食完無野做唸住睇下餐牌仲有啲咩,原來有甜品,自問係芋圓控,我點會唔叫碗黎食✌🏻紅豆芋圓仙草凍($38) ,呢個價錢中規中矩,仙草唔似某間連鎖店個隻煙韌,反而係較中式實實地嘅涼粉。芋圓大粒而且量都算多
食完無野做唸住睇下餐牌仲有啲咩,原來有甜品,自問係芋圓控,我點會唔叫碗黎食✌🏻紅豆芋圓仙草凍($38) ,呢個價錢中規中矩,仙草唔似某間連鎖店個隻煙韌,反而係較中式實實地嘅涼粉。芋圓大粒而且量都算多,好好咬同埋細心食都有芋頭同地瓜味。無乜另加糖水,甜味紅豆個度有,感覺天然。仲有啲珍珠添,都係甜度適中,唔會死甜!