2017-05-01
放假相約朋友到新世紀午膳談天,朋友先到並說已在這間門前等位, 用膳時間限1.5小時,心想樓上另一間西餐廳也差不多,反正之前沒有甚麼incentive 來這間,那就試一試吧。龍蝦湯:不過不失,相比麥當當味道質感旗鼓相當,係龍蝦肉多少少Burger:牛肉調味OK,菜夠多夠新鮮,配合起來不錯墨汁飯:聞起來有松露味,但吃起來完全是大路貨色1/2燒雞:正正常常,有seasoning 味和雪藏雞味煮青口:印象模糊,談不上好吃或不好吃總括而言,食物不能說難吃,但就是找不到亮點,就是吃過後轉頭已沒有印象那種。環境方面,你可以說開揚,也可以說沒有私隱不方便傾計。而且坐位不算闊落,5個人坐卡座頗為迫陝。這種場地其實比較適合經營 Pacific coffee 或Starbucks多一點。 價錢以質數而言是偏貴,但最令人印象深刻的還是服務。其實waiter waitress 都不算冇禮貌,但實在太心急趕人走,好幾次菜色未食完已經走埋黎想收走隻碟,最過份那次係仲有隻雞脾係碟上面,話埋俾佢知未食完個waitress仍然係想收走,真係鬧佢唔係唔鬧佢又唔係。到我地頂唔順真係拎埋隻雞脾,連骨都未吐返出黎,已經有個wai
Burger:牛肉調味OK,菜夠多夠新鮮,配合起來不錯
墨汁飯:聞起來有松露味,但吃起來完全是大路貨色
1/2燒雞:正正常常,有seasoning 味和雪藏雞味
煮青口:印象模糊,談不上好吃或不好吃
其實waiter waitress 都不算冇禮貌,但實在太心急趕人走,好幾次菜色未食完已經走埋黎想收走隻碟,最過份那次係仲有隻雞脾係碟上面,話埋俾佢知未食完個waitress仍然係想收走,真係鬧佢唔係唔鬧佢又唔係。到我地頂唔順真係拎埋隻雞脾,連骨都未吐返出黎,已經有個waiter 拎張單埋黎話夠鐘要埋單。我望望錶,剛好夠一小時,唔係話限時1.5小時嘅咩?2/3時間就趕人走咁點解要限時?不如擺明做快餐,或者講明限時45分鐘等人地自己決定幫唔幫襯,總好過係限時內不斷騷擾客人,然後未夠鐘就趕人走。
我諗用返場內餐廳比較會公平尐。樓上另一間西餐廳雖說質數今非昔比,但無論食物環境服務仍然比這間佔優不少,而且從未發生過呢尐咁低級嘅不愉快事件。In a nutshell,呢間比到你嘅食物環境service只算係好少少嘅快餐質數,完全one too many 唔好expect 有咩驚喜,下午茶冇乜人時入去坐下或者ok,但午餐晚餐值唔值得排隊等位去食呢?我個人就覺得唔值亦唔會再去喇。