2001-11-24 32 瀏覽
如果你問我打邊爐最鍾意食乜,我一定諗都唔駛諗就答你係牛,如果你再問我邊度打邊爐d 牛正,答案會係『新東記』。呢間新東記門面非常「up dup」,裡面裝修又成間舊式飯店咁,講真,唔係有人同我講話呢度既牛好正我都唔會去。第一次去果陣,一黎料就叫左碟大既牛肉先算,隻碟係蒸魚果種大碟,上面鋪滿牛肉,睇見到流晒口水,即時夾一舊入去淥,放入口.....嘩...d肉鬆化到有種入口即溶既感覺,好食得好緊要!!終於果日一個人食左碟半牛.....hahahaha除左牛肉之外,果度既墨魚餃、貢丸、魚卜、生筋、金錢展同魚片都係我同朋友覺得又新鮮又正既食品。基本上每年冬天我起碼都去幾次新東記打邊爐,不過果度既價格就高左d,一碟大既牛肉好似要成$168..其餘食品價錢都偏高。