2017-11-01
終於叫做有d涼意,又係打邊爐的好時間,不過因為人大左,任食果d自己食唔到咁多,質素又唔係間間都有,咁就開始揾d唔係任食又會有其他特色的邊爐。間野係銅鑼灣,店入面地方唔算大,但係每張台坐得闊落,唔會好迫。朋友知我鐘意飲湯,今次呢間邊爐的其中一個賣點就係個湯度。除左一般食開果d湯底之外,仲有幾款價錢貴d, 以海鮮或者藥材為主的湯底,而小弟身子較弱,所以揀左花膠響螺燉豬展試下。特色湯底睇落價錢稍高,但係物超所值。因為個煲一上已經見到好足料。侍應叫我地先試左個湯先再慢慢打邊爐,料煲得夠耐,湯d花膠味幾重下,響螺有三四舊,都幾大舊下,食落仲有味未煲走哂。之後就落料,等佢滾果時先食兩隻生蠔,法國野,唔係話好大隻(同個殼比的話),不過有淡淡的海水味,肉質軟滑,38蚊一隻可接受的。因為人數唔多都唔係叫左好多野,點左一份一口牛,碌耐少少都唔見得好韌。花甲算大隻,浸完湯之後仲好食。冬菇釀墨魚賣相幾好,上面仲有少少三文魚子,不過可惜放落湯滾之後d魚子都會跌哂。加左幾次水之後d湯的味仲係好濃下,我朋友平時唔飲出面的湯,今次都飲左幾碗。服務員好好服務,即使之後人開始多,d野都叫跟得足。可以再返頭食。