2018-08-07 907 瀏覽
油塘中心附近有好多小店經營,但都要有實力先可以留得低。正正對住賽馬會,坐出面打冷撞正跑馬日可能就會覺得人流比較多。不過,人多聲多,咁先係打冷! 依間打冷食過幾次,蠔仔粥就每次都係膽,因為好好食囉!蠔仔粥(一窩)份量大概有5碗半度,雖然冇大地魚做湯底,但係有冬菜搭夠,有番多少風味。蠔仔大大粒,唔會老到縮到變豆豉。 滷水三拼我地簡左比較有口感既墨魚、鵝腸同埋生腸。自己覺得墨魚最新鮮,呢三樣亦都係最值得嗌既!當然依度仲可以四拼五拼,或者係拼盤,諗都唔洗自己諗。 鵝肉(例牌)冇得輸,雖然賣相就差少少。但食落好有鵝味,又唔會好似鵝片咁難咬。 依間打冷雖然冇最正宗既牙帶魚、大眼雞,但反而多左小菜選擇,都好岩平時一家大細黎食晚飯。之不過,依度都叫乾淨既,但地面長期濕,所以行上行落要小心D咁。咁樣又一個星期,又可以見到叮叮兩三日嚕!YEAH!!!之後我地仲去左附近捉好多小精靈TIM!

依間打冷食過幾次,蠔仔粥就每次都係膽,因為好好食囉!

蠔仔粥(一窩)
蠔仔粥

蠔仔大大粒,唔會老到縮到變豆豉。

滷水三拼

當然依度仲可以四拼五拼,或者係拼盤,諗都唔洗自己諗。

鵝肉(例牌)
鵝肉例牌