黑門水產すいさん (棉登徑)

KUROMON AQUATIC JAPANESE RESTAURANT (Minden Avenue)
呢間黑門水產都唔係第一次嚟食了,佢嘅回頭率都真係幾高,再加上而家咁嘅情況,真係當自己去咗一轉日本㗎啦!門面清晰易見,設計非常重日本味,感覺都放咗唔少心思去裝修如果你覺得門面已經幾靚,入到黎就更加令你嘩然,感覺更加似日本,佢嘅燈光柔和,播住日文歌,甚至所有嘅裝飾都唔馬虎,真係令你有種好似去咗日本咁嘅感覺真係唔講咁多啦,介紹吓啲嘢食先,嘢食之前,飲品先上,呢兩杯分別係 巨峰梳打及巨峰乳酸,因為覺得飲下呢啲,感覺先似食日本嘢,但係又唔使下下都飲酒既! 兩杯味道都好重巨峰味,都幾好飲㗎係咪第一款食物,只係睇相都已經好吸引,好精緻呢,佢就係 黑門帆立貝伴魚子醬!唔好睇佢細細粒,但係真係非常新鮮,粒帆立貝,有一定嘅厚度,口感非常鮮味彈牙,配埋上面嘅海膽,三文魚子及魚子醬,味道真係非常出色,感覺非常幸福呢度有磯燒提供,所以一定要食啲燒物嘅。呢個又係望到都吸引,鍾意食蝦嘅朋友一定要叫,佢係極上大魚貝燒,入面除咗有原本嗰粒帆立貝,當中仲包括蝦,海膽及三文魚子等等嘅配料,攞去燒,確實非常鮮味,口感一流呢個就真係夠晒出名了,逢有磯燒既出現,就會有呢個 海膽蟹味噌甲羅燒!未消出嚟嘅賣相係更加吸引,因為顏色及配

門面清晰易見,設計非常重日本味,感覺都放咗唔少心思去裝修

呢個就真係夠晒出名了,逢有磯燒既出現,就會有呢個 海膽蟹味噌甲羅燒!未消出嚟嘅賣相係更加吸引,因為顏色及配料分布鮮明,而其中嘅精髓,絕對係中間嗰粒細小嘅鵪鶉蛋,佢係令到成個甲羅燒更加香味加

消耗咗出嚟之後,係咪賣相冇咁吸引呢,不過味道就真係冇得頂啦,因為就係將啱啱所有嘅配料,全部攪拌一齊燒,非常重蟹味,食法係更加可以將呢啲香濃嘅蟹膏,放上梳打餅上配埋一齊食,味道更佳!當中嘅蟹子就令到每一啖嘅口感都異常地突出添

刺身就更加冇理由唔食啦,不過當然唔會食三文魚刺身,我哋嚟啲勁啲嘅,有由日本空運直送到港嘅 平目魚薄切刺身!係咪望到又係覺得吸引呢,因為成個擺盤都好靚

除咗夠晒靚,佢呢個刺身薄切果一面,真係切得好薄,非常考師傅嘅刀工,但係佢哋就真係切得好靚,所以真係物超所值,呢一款魚嘅味道一啲都唔腥,但係就非常有鮮味,確實值得一試㗎

大家唔好以為呢個沙律好普通,其實佢係 麻醬沙甸魚乾蕃茄豆腐沙律,佢嘅味道又係非常出色,除咗麻醬夠多,佢每件豆腐都非常重豆腐味,唔係一般嘅豆腐,另外上面嘅乾沙甸魚原來係咁好食嘅,大家有機會真係要試一試呢個沙律,確實不平凡

最後都要推介一下嘅,有呢個刺身6盛,即係有六款刺身,全部都非常新鮮,而且係厚切既,最欣賞佢其實入面係唔包括三文魚,甚至乎有海膽,可以包埋紫菜一齊食

就算只係得兩個人食都唔過分,因為咁新鮮,而且厚切嘅刺身,確實會令你胃口大開,會食不停

總括而言,就算再次幫襯,感覺佢嘅水準依舊,仍然能夠維持高水準,加上成個感覺真係非常日本,所以喺而家咁嘅情況下,你會更加覺得物超所值啊!