2009-12-14 18 瀏覽
由赤柱去尖沙咀,目的就是我的生日飯男友為我安排既晚餐係火間土@北京道之前都聽人講過,睇VIEW 好靚~今晚男友為我BOOK了個房仔(係梳化位 燈光暗暗 由窗外望既夜景, 真係迷人~仲可以一齊坐咁傾計) 真係好適合情侶去呀!我們點了咗芝士帶子, 豚肉玉子厚燒, 珍寶餃子, 鵝肝壽司, 鰻魚手卷, 魚生飯, 燒肋骨, 甜品: 柚子芒果布甸, 士多啤梨芭菲, 紅豆綠茶布甸, 香蕉芝麻雪糕奶 芝士帶子, 第一次咁食法架~ 上面既黃色物体,其實係沙律醬來, 他們將它們凝固了~很得意丫豚肉玉子厚燒 ~ 我好鍾意日式既厚燒, 見到MENU 有喎, 當然要點嚟試試先~ 玉子內有豚肉, 味道唔錯, 又不太喊, 我仲溝埋之前既沙律醬食丫.味道仲PREFECT~珍寶餃子 ~ 好大隻既餃子, 初時仲以為好普通既嘢, 但食落去又不是太差喎, 味道又唔錯丫 , 菜肉做得很"溶" 好似入口即溶咁, 好特別幾好味. 連男友都讚呀~鵝肝壽司~ 98元有四件, 不算太貴, WAITER 端上來時, 凍凍地, 我仲問佢吔是否凍, 他們說不是丫, 仲幫做過一份 , 第二份仌了 , Warm warm 地幾好味, 鵝燒得剛剛好
由赤柱去尖沙咀,目的就是我的生日飯

男友為我安排既晚餐係火間土@北京道

之前都聽人講過,睇VIEW 好靚~

我們點了

鵝肝壽司~ 98元有四件, 不算太貴, WAITER 端上來時, 凍凍地, 我仲問佢吔是否凍, 他們說不是丫, 仲幫做過一份 , 第二份仌了 , Warm warm 地幾好味, 鵝燒得剛剛好又有色澤~(不知是否賣相好, 特別覺得好味呀)

鰻魚手卷, 呢個壽司有樣特別既地方, 就係有一片類似薄荷葉既物体夾在手卷內, 食落去好特別, 又不覺難食喎~ 唔錯唔錯~

魚生飯, 魚生飯既料包括, 海膽, 帶子, 魚生, 我和男友都不食海膽架, 第一次一齊試下啦~ 人吔話靚既海膽係唔臭又唔難食架~ 我第一啖試了都覺得ok, 但就不會愛上它, 因為都覺得有點不怪既味道~魚生好新鮮, 好味, 帶子亦不差 好鮮甜~ good ar

燒肋骨,呢個就真係差, 又鞋又乾又唔好味呀~

其實我吔二個人本身都好飽, 但因為坐窗口位加上要房仔, 所以每人有最低消費, 結果我吔叫咗3 個甜品一杯飲品

柚子芒果布甸 上面舖了白色既物体, 第一啖係柚子味, 好清新好好味~ 原來白色係yought 溝入柚子, 底係芒果布甸, 感覺唔錯, 好fresh~
士多啤梨芭菲 係2 球 hd 士多啤梨雪糕加咗cream 及 粟米片, 好甜, 但好好味~ 我男友好鍾意丫
紅豆綠茶布甸 紅豆好大粒, 甜甜地, 加埋好濃既綠茶布甸, 綠茶布甸好濃既綠茶味, 帶點苦澀~ 好似自身在日本食咁, 好正中丫~ (或者好飽.... 覺得一般啦.... 雖然自身在日本既感覺... hehe)

香蕉芝麻雪糕奶 呢杯嘢其實幾好飲, 好可惜, 成半都係冰咁, 有點兒比人欺騙既感覺丫~ (幸好我好飽喳..否則一定投訢)

食完既感覺好似食咗buffet 咁, 好飽好開心又滿足丫~

多謝honey 既安排