2019-12-10 71 瀏覽
天氣開始凍凍地好想食暖身嘢食,  專程黎熱一熱身!卜卜蜆其實係為食仔海鮮火鍋專門店的招牌菜 ,但仲就咁食卜卜蜆就算?而家當然並非一般火鍋咁簡單!今日我就想挑戰18禁卜卜蜆雞煲 : 一個又食到蜆又食到雞既火鍋 ! 18禁既辣係由唔同既椒製成,只係嗌左BB辣但係BB辣都已經夠曬刺激啦喂!仲要份量超超超多!睇住一隻一隻卜卜蜆打開,好過隱嫁!  蜆開殼後,就可以開始夾夾夾,手快有手慢無嫁啦,蜆肉非常新鮮香嫩! 只需要 $138 就唔使去街市唔使去洗碗!好抵食!食完曬BB辣雞就可以叫哥哥仔幫手落下湯啦,再加入其他火鍋配料,記得落埋好多好多蒜蓉,個湯又有D蜆汁留係個火鍋湯底入面,正呀!(不過食完好口臭)火鍋配料方面我地首先叫咗碟日本鹿兒島A4和牛:油花就係咁靚仔,脂肪比例平均,牛肉香味入口感到很重,食過就知道厲害。另外餐廳有附送花生醬,花生味好重應該係自己整嘅,唔似係超級市場買既個D日本麻醬,絕配!另外見到個餐牌有黑松露鮮蝦餃覺得好特別叫咗嚟食,以為會好奇怪啦又估唔到竟然好好食,如果你係鍾意食黑松露一定要叫黎食下。