餐廳: 鮨文
資訊:

2018-05-15 361 瀏覽
每次行過門口都有一份神秘感,今次終於可以入去首先食嘅係茶碗蒸茶碗蒸上面舖有金萡,食落無味,但睇落就相當有貴氣食落少少會有元貝三重縣嘅蠔,唔連殼嘅蠔足足有手掌咁大,食落一D都唔腥。鱸魚刺身,師傅建議點酸汁食,而且食果陣可以咬耐D,因為愈咬得耐,魚味就會愈出。我食果陣每舊咬左成分鐘魚味的而且確係咬極都有網烤油甘魚,入口油香四溢,但係油而不膩伊佐木他他,份量岩岩好用兩塊紫菜包住,魚味清爽甜美,入口滑身。加左少少蒜同芝麻調味嘅鰹魚中拖羅師傅建議可以點1/4 舊WASABI去食中拖羅完全無筋,魚味超重大拖羅油香味更重,燒完後把魚油逼出更好食,不過我都係鐘意中拖羅多D食完個熱食就準備下一輪壽司啦海鰻魚同喜之次齊名嘅赤鯥魚,上面仲加左少少魚子醬師傅建議先食左鮑魚,然後再點鮑魚肝醬食埋個飯鮑魚本身味道唔太出,但點埋個鮑魚肝醬一齊食的話就鮮味出晒黎不過食完嘅同時都FEEL 到我嘅膽固醇都出晒黎LOL帆立貝好鮮甜帆立貝超鮮甜帆立貝勁鮮甜好食嘅要講三次,今餐我覺得最好食嘅就係中拖羅同埋呢個帆立貝夀司,食完之後令我懷疑我之前食嘅帆立貝到底係咩黎太刀魚天婦羅外脆內嫩,上面放左少少黑松露醬都掩蓋唔到魚嘅味道。滿滿
每次行過門口都有一份神秘感,今次終於可以入去

首先食嘅係茶碗蒸

茶碗蒸上面舖有金萡,食落無味,但睇落就相當有貴氣

食落少少會有元貝
三重縣嘅蠔,唔連殼嘅蠔足足有手掌咁大,食落一D都唔腥。

我食果陣每舊咬左成分鐘
魚味的而且確係咬極都有

網烤油甘魚,入口油香四溢,但係油而不膩

加左少少蒜同芝麻調味嘅鰹魚

中拖羅

師傅建議可以點1/4 舊WASABI去食

中拖羅完全無筋,魚味超重

食完個熱食就準備下一輪壽司

海鰻魚

同喜之次齊名嘅赤鯥魚,上面仲加左少少魚子醬

師傅建議先食左鮑魚,然後再點鮑魚肝醬食埋個飯
鮑魚本身味道唔太出,但點埋個鮑魚肝醬一齊食的話就鮮味出晒黎
不過食完嘅同時都FEEL 到我嘅膽固醇都出晒黎LOL

帆立貝好鮮甜
帆立貝超鮮甜
帆立貝勁鮮甜

滿滿嘅三文魚子下面有柚子皮,食嘅時候會感受到柚子嘅清香,當咬到三文魚子嘅時候係一D 腥味都冇,取而代之嘅係少少甜嘅味道。

壽司飯上嘅赤海膽勁滿,只食到海膽嘅鮮甜味但完全食唔到腥味,勁正

白海膽壽司

據師傅所講呢板白海膽係日本當地每日都限量供應,需要拍賣先至可以買得到,相當矜貴。
食落我覺得同赤海膽一樣都係食到鮮甜味但完全食唔到腥味,之不過味道會LAST喺口入面好耐好耐,有好似仲未食完嘅感覺

魚湯亦好重魚味

右口魚手卷

師傅將右口魚用火炙嘅方法將D油迫晒出黎之後,然後用紫菜包住壽司飯再淋少少魚油上面,最後再包埋右口魚就製成左呢個手卷。
手卷咬落啖啖都係魚油香味,最後食埋靜崗蜜瓜就非常滿足
2018-05-14
$2000 (晚餐)