其實自己住響上環西營盤已經由出世到而家,20幾 年嘅時間偏偏冇認認真真去了解過呢一個地方嘅每 一間餐廳,自從搬咗去上環之後,更加想去認真咁 樣發掘一下上環嘅嘢食!忽發奇想不如就由今日開 始,寫我嘅我在上環走過的5000公里路,希望各位 有時間都支持下我呢個毫無準備嘅諗法! 上環呢個地方比我嘅感覺真係有好多,記得小時候 去親戚屋企同我屋企大概間五條街,以前去親戚屋 企食飯樓下一定會有好多嘅海味店。之後望住下邊 嘅凱美普買緊鮑魚海參等等,想去親戚屋企食架都 係鮑魚海參元貝魚翅,今年興環保唔食魚翅,但呢 海味店賣出都唔係少, anyway 。。。 今次我嘅第一站嚟到呢一間位於干諾道個海安咖啡 室,就咁睇外表點知道至少屹立左半個世紀!偏偏 咁多年以來冇食過一次,今日我終於黎到啦!亦都 係因為有咁多年歷史所以第一篇我揀咗佢! 是一嚟到係星期六嘅下午,人流很多熙來攘往,我深信呢一度係要經常需要搭枱,不過唔緊要呢度嘅老闆們10分友善,如果你要搭枱佢會主動同你講唔好意思,的確咁樣講聽到感覺會好好多!外表陣舊嘅裝修,發黃的外牆,三頁嘅掛天花風扇,仲有屹立多年嘅招牌,雖然舊偏偏令人喜愛!餐牌簡潔而且生動,
餐牌簡潔而且生動,係牆上有三個王牌產品嘅餐牌!用上特別精細可愛嘅書法!

我哋就決定點呢個牆上的王牌三寶!其實係你入嚟之前我用3分鐘來閱讀個食評,基本上你都驚唔少得都係會啲呢幾樣野: 奶茶紅豆冰,粒粒西多士,碎牛肉香蔥炒蛋厚多士。我們都不例外!多點左一個窩仔公司面
窩仔公司面材料豐富: 有最睛睛的五香肉丁,唔香玉町嘅香油已經拍成個面都鋪滿紅色。我好喜歡食五香肉丁,但媽媽永遠都唔俾我食!佢話每一次我就要食一罐,佢笑説一罐五香肉丁貴嗰啲肉!這今年用上很多五香肉丁10分喜歡!

還有腸仔,午餐肉,牛肉,叉燒及雞蛋!份量真係好大一個人其實未必食得晒!面的質感不錯!$43 真的很豐富!
奶茶紅豆冰,用上佢哋嘅王牌奶茶,配上底下一粒粒甜美嘅紅豆,你想一個整成圓型嘅大碎冰,客人可以按自己需要來攞走個冰球,呢度嘅奶茶真係十分之出色香濃得很!配上綿蜜紅豆,大概每位減緊肥嘅女士都不能忍口!
接着還有碎牛肉蔥花炒蛋厚多士!分量很大,滑蛋炒得10分濕潤,蛋味香濃,好吃!配上蔥花和說牛肉,說真的好有媽媽的感覺!
最後內的粒粒西多士,可選煉奶或者糖漿,用上三片嘅麵包製作,每一層麵包中間點上了蛋汁,沒有用到花生醬,炸過之後外層金黃蛋味香濃,配上精美的方形小牛油,一件一小片,精細可愛!
西多士感覺似食緊好大舊嘅棉花糖,冇咗花生醬呢一種比較強嘅味道之後,更食得出蛋香以及糖漿嘅甜蜜!這是我第二個最喜歡的西多士!
我成日都話每一個人都希望食到好食嘅野,我特別喜歡去一啲老店,我唔介意佢嘅裝修會唔會好華貴,就係特別喜歡呢一啲懷舊,有味道,有過去的地方,點解要用佢來做我嘅記錄第一篇,因為我相信大家睇完之後都會來試一下,一間屹立於上環呢一個咁多變嘅地區多年嘅餐廳,相信一定又係值得留低嘅地方!正直現在嘅文青熱,我見到坐上面有至少七成係後生仔!大概我哋都希望可以響呢啲地區呢啲餐廳找一點童年回憶!我都係!因為我就係由平凡而來。

• 奶茶紅豆冰
  • 西多士