2020-08-17
相信好多喺觀塘做野嘅人,每日最煩惱嘅就係luncn唔知食咩好(因為太多野食),經過成業街見到呢間"斗斗" ,門口好吸引,一於入去試下佢先!佢好似"前舖後居"咁應該話係前小食+飲品,後台式美食,店員話買小食都可以拎去後面食,唔洗企响街到食一入去見到香港7-80年代嘅裝修,仲有幾個雀籠,即刻諗起以前阿公帶隻雀落街飲茶個畫面個天花仲整左個竹棚咁,好有特色!我地先買左3款小食入去,咖喱魷魚+咖哩魚色+燒賣。呢個咖喱一流,越食越辣,好食到想叫個飯撈黎食燒賣都好食,可以撈埋個咖喱汁食我最鐘意問店員:有咩推介?(佢地日日食,點都有D心水)佢地就推介呢個怪味雞,可以揀飯/米粉/麵,我就揀左米粉再加酸菜,小食再叫左鹵水豆腐+蛋。呢個芭樂汁不得了,鐘意番石榴嘅人一定會愛上佢。味道:佢地嘅怪味雞有D似醉雞嘅質感,上面再加好多蒜蓉同少少辣椒,應該再加左香醋/醬油,錯綜複雜嘅味道,好惹味喎!米粉用上台灣新竹米粉,細滑之餘仲好索味,可以撈埋D餸落去食。鹵水豆腐+蛋都好入味,好台灣夜市feel。服務:店員都好友善,有問下我地好唔好食,有咩意見,同埋佢地既對話都好有趣。環境:可以見到佢地好有心思佈置,好多裝飾都係舊古
我地先買左3款小食入去,咖喱魷魚+咖哩魚色+燒賣。
呢個咖喱一流,越食越辣,好食到想叫個飯撈黎食
燒賣都好食,可以撈埋個咖喱汁食
我最鐘意問店員:有咩推介?(佢地日日食,點都有D心水)
呢個芭樂汁不得了,鐘意番石榴嘅人一定會愛上佢。
鹵水豆腐+蛋都好入味,好台灣夜市feel。
環境:可以見到佢地好有心思佈置,好多裝飾都係舊古董/舊玩具,可能仲老過我如果鐘意香港舊情懷既,可以過去研究下, 仲可以呃下Like!去相!
Madonna黑膠唱片, 算盤, cassette機, 舊海報
電影海報+黑膠牆
人力車都有,勁