2022-06-20 4665 瀏覽
就係老闆一句8個人可以預訂燉湯就促成了是晚飯局,預訂了金銀菜燉豬肺湯、八寶鴨及大西米布甸,另外仲叫咗了腰肝卷、炸大腸、香酥荔蓉鴨、大良炒鮮奶、煎炆豆腐、梅菜扣肉、欖角蒸魚雲、海鮮雜菜煲同蜆肉蒸肉餅。金銀菜燉豬肺湯只看湯渣就知道非常足料,8人每人飲到3至4碗(酒樓湯碗),消甜好味,豬肺的數量亦算多,豬肺、雞腳及瘦肉吸晒菜乾的香味,推介。八寶鴨嘅鴨偏瘦,肉質亦較結實,釀喺鴨殼入面嘅食材唔會煮得太淋,醬汁味道適中,不會太鹹。腰肝卷味道很好,豬腰豬潤碎作餡料與卷皮很夾,雖是油炸食品卻又不太油膩。梅菜扣肉d梅菜夠香,d扣肉肥瘦適中,我鐘意佢唔會太大碟,始終呢啲罪惡嘢每人食少少就心滿意足。炸大腸炸得夠乾身,又係細細碟,非常好,年紀大真係quota有限,呢啲嘢就算好食都係淺嚐好d。欖角蒸魚雲最正係d欖角,唔鹹,好食,不過魚雲就普通,唔夠肥美。煎炆豆腐比想像中好食,d豆腐都算香豆味,汁又唔會太多。海鮮雜菜煲又係好好食,可能本身對佢完全冇期望,d菜好新鮮同埋個湯都好味。蜆肉蒸肉餅就係肉餅有d潮式蜆仔嘅味,平時土魷蒸肉餅食得多,今次試吓蜆肉味嘅肉餅。香酥荔蓉鴨好彩叫咗,因為真係好正。因為本身已經有八寶鴨,

煎炆豆腐比想像中好食,d豆腐都算香豆味,汁又唔會太多。

香酥荔蓉鴨好彩叫咗,因為真係好正。因為本身已經有八寶鴨,所以費事重複又叫鴨,不過有幾個朋友都話想食於是就叫啦,呢個香酥荔蓉鴨嘅皮真係炸到有層次嘅起酥,芋蓉好夠香。
大良炒鮮奶味道只係一般,無乜鮮奶嘅味道。
佢個焗西米布甸真係好值得預訂,因為好好食,雖然我哋食到好飽,但係都將個西米布甸清晒,佢係傳統中式嗰隻焗西米布甸,雖然滯d,不過有時食嘢就係鍾意追求呢種好rich好full嘅感覺。