懷舊裝潢配上精緻食材,係中菜老字號。店內中式木製傢俱搭配傳統紅色宮燈,處處流露着古典嘅氣息📍喜記招牌避風塘炒辣蟹鎮店之寶🦀 蟹殼紅通通,鋪滿金黃色嘅避風塘炒粒,蟹肉飽滿多汁,肉質鮮甜彈牙,唔用麵包糠而用金蒜嘅而製嘅避風塘炒粒香脆可口,微辣帶香,會有人來幫手拍蟹腳直接食到啖啖蟹肉配埋香脆嘅避風塘粒,絕對係舌尖上嘅享受!📍蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝粒粒白雪晶瑩,上面鋪滿金黃色粉絲同埋碧綠嘅蔥花,賣相十足!🤤香噴噴嘅蒜蓉香氣撲鼻而來,粉絲吸足扇貝鮮甜嘅精華,口感爽彈。扇貝肉質新鮮彈牙,啖啖都係海洋嘅鮮甜,配埋微微焦香嘅蒜蓉,簡直係絕配!📍醉鮑魚賣相簡約雅致,配上紫色蘭花裝飾,睇落高貴得體。🌺 肉質軟硬適中,帶有淡淡嘅酒香,食落口嚟鮮美中帶有一絲酒香,唔會太腍,有適當嘅咬勁,個醉香完美滲入鮑魚肉質,味道層次豐富📍椒鹽瀨尿蝦蝦肉鮮嫩,外層炸得金黃香脆,撒上椒鹽嘅味道非常入味,唔會過咸,食落去有一啲微辣嘅刺激,令人食得停唔到口。真係好適合配酒!眾多海鮮佳餚加埋傳統嘅中式裝潢,喜記避風塘炒辣蟹帶俾我嘅唔單止係味蕾嘅享受,仲有濃濃嘅懷舊氛圍。難怪呢間餐廳成為咗地標之一,必試之選!💯

📍喜記招牌避風塘炒辣蟹

📍蒜蓉粉絲蒸扇貝