2018-11-17
我表妹同朋友落嚟香港購物,唔知點解指名要來厚福街嘅某間藥房,又係網紅之類,好誇張有條人龍喺度排隊等入藥房買嘢!買咗幾個大袋,企到腳軟。啱啱好對面有間新開嘅冰室,價錢平靚正!同表妹佢哋食個T先繼續行,但佢哋習慣要食飯嘅,所以叫咗個XO醬叉燒炒蛋飯 $48 飽肚啲。絕對係有香港特色,而且炒蛋香滑,配埋個懷舊豉油醬汁,身為遊客嘅佢表示好特別!跟住就係香港茶記食嘅沙嗲牛通、炸雞翼全隻、絲襪奶茶。味道夠晒惹味,成個餐下午茶都係$30,好抵食!而我就最喜歡經典嘅炸吉列豬扒、薯條、沙律下午茶 $40。豬扒真係即叫即炸,熱辣辣鬆脆可口仲要夠肉汁,炸粗薯條更加係正!沙律唔係薯仔係生果已經見到有質素。套餐加$8 就有特飲,我就揀咗銀蓋鮮奶。嘩!真係好耐都冇飲過玻璃樽的十字鮮奶啦!好懷念做學生嘅日子。